Петролът върви към пети пореден месец с поскъпване

Инвеститорите отчитат глобалните стимулиращи мерки и очакват възстановяване на търсенето

Петролът върви към пети пореден месец с поскъпване

Снимка: Pixabay

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цените на петрола вървят към пети пореден месечен ръст, движени от глобалните стимулиращи мерки и въпреки все още слабото търсене на суровината, което остава далеч от нивата преди Covid кризата.

Фючърсите на сорт Брент днес се повишиха 0.6% и към 8.20 ч. българско време се търгуват за 46.08 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) достигна 43.11 долара за барел, или 0.3% ръст.

Брент вероятно ще приключи август с пето поредно месечно покачване на цената, достигайки връх от 46.23 долара за барел на 5 август, най-високото ниво от март. WTI е на път към четвърти месечен ръст, достигайки връх от 43.78 долара за барел на 26 август, когато ураганът Лора удари САЩ.

Петролните пазари до голяма степен се измъкнаха от въздействието на урагана в петък, тъй като енергийните компании продължиха усилията си да възстановят операциите в офшорните платформи и рафинериите на брега в залива на САЩ, затворени преди бурята.

Слабият щатски долар подкрепи цените на петрола, въпреки че търсенето на гориво се бори да се възстанови на фона на пандемията от коронавирус, а предлагането остава над търсенето, въпреки че суровият петрол може да се сблъска с препятствия напред, казват анализаторите.

„Вярваме, че въздействието на по-евтиния долар ще има минимално въздействие върху покупките на суров петрол, независимо от малко по-благоприятните цени на нефта“, заяви Майк Тран от RBC Capital, цитиран от Reuters. „Връзката между търсенето и еластичността на цените е притъпена в настоящата среда, тъй като петролът вече е евтин и лесно достъпен и в момента има недостиг на купувачи.“

Китайският внос на суровина през септември се очаква да спадне за първи път от пет месеца, тъй като рекордните количества се съхраняват във и извън най-големия вносител в света, показват данни на Refinitiv и Vortexa.

Отразявайки опасенията за нарастващите доставки и бавното възстановяване на световната икономика, хедж фондовете намаляват бичите залагания на суровия петрол в САЩ до най-ниското ниво от близо четири месеца, показаха данните в петък.

По-високите цени на петрола и газа също насърчават американските производители да възобновят сондажите. Броят на нефтените и газовите платформи в страната се е увеличил с три до 254 през август, според данни на фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co.

Отделно Saudi Aramco откри две нови петролни и газови находища в северните райони, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия в неделя, цитиран от държавната информационна агенция SPA.

Коментари: 0