Планираният от Италия дефицит доведе до значителни загуби на европейските пазари

Немският бенчмарк DAX се понижи с повече от процент и половина до 12246 пункта

Планираният от Италия дефицит доведе до значителни загуби на европейските пазари
Последният работен ден за изминалата седмица беше последен ден за месеца и за тримесечието. В края на деня акциите финишираха с неголеми изменения. Опасенията около търговското напрежение ограничиха печалбите в петъчната сесия и Dow Jones и NASDAQ нараснаха с 0.07% и 0.05% до респективно 26458 и 8046 пункта. Минимално понижение от 0.02 пункта остави S&P 500 почти непроменен на 2913.98. 

Междувременно акциите на Tesla се сринаха с близо 14% и отбеляза най-лошия си ден от 2013 г., след като Комисията за ценни книжа и борси (SEC) заведе дело срещу Илон Мъск за измама. Поводът е публикацията му в Туитър отпреди седмици, с която обяви, че възнамерява да направи Tesla частна, както и че има осигурено финансиране за целта. 

В Европа акциите записаха значителни загуби в петък. Една от основните причини за това бе решението на италианското правителство за цел за бюджетен дефицит, три пъти по-висока от планираната от предишното правителство. Немският бенчмарк DAX се понижи с повече от процент и половина до 12246 пункта. Френският САС спадна с 0.52% до 5493, а британският FTSE  - с половин процент до 7510 пункта. Златото успя да възвърне част от загубите, натрупани предходните дни и поскъпна с 0.78% до 1191.90 долара за тройунция. Среброто пък нарасна с 2.85% до 14.64 долара. Петролът реализира слаби загуби.

Данни за активността в производствения сектор

Днес ще бъдат публикувани данни за индекса на активността в производствения сектор в редица страни. Пазарните участници наблюдават внимателно тези проучвания, тъй като мениджърите по покупките обикновено имат ранен достъп до данните за представянето на тяхната компания, което може да бъде водещ индикатор за цялостното икономическо представяне.

Акциите на Michael Kors се движат възходящо от средата на 2017 с краткосрочни корекции, но след новината, че модният гигант ще придобие италианския бранд Versace за 2.2 млрд. евро, акциите пробиха 50-дневната средна и горната линия на подкрепа, понижавайки се с повече от 7.5%. В следващите няколко дни обаче част от загубите бяха възстановени и сега котировките тестват подвижната средна ЕМА. Подходящо е да се влезе в дълга позиция с цел 75 долара за акция в средносрочен план и с потенциал за нови рекордни стойности. 

Отслабването на японската валута спрямо щатската трае вече половин година, прекрачвайки нивото при 113.00. Очакванията ни са това да продължи до 115.00 в близките седмици. Възходящото движение на MACD предполага за краткосрочно влизане в дълга позиция с първа цел 114.00. 

На дневната графика на среброто спрямо долара се вижда как ценният метал пробива горната граница на стръмния низходящ канал, преминавайки границата при 14.50 долара за тройунция. Котировките ще тестват 50-дневната средна ЕМА при около 14.70 долара, като бичи сигнал ще може да се приеме успешен пробив и потвърждение след това. Засега бихме изчакали вход в позиция, за да се установи посока на движение. 

Немският индекс продължава да следва движение в низходящ канал, като след като изкара няколко дни около 50-дневната ЕМА, в петък успешно я проби и се устреми към нивото около 12200. Очакваме понижението да стигне до 12000, след което биковете да надделеят, но дотогава може да се влезе в къса позиция с цел 12200-12150 пункта.
Коментари: 0