Плащанията с кредитни карти за първи път изпреварват тези с кеш във Великобритания

Кешът вече е третият най-популярен метод за плащане

Плащанията с кредитни карти за първи път изпреварват тези с кеш във Великобритания

Снимка: Pixabay

Плащанията с кредитни карти са изпреварили тези в брой за първи път, сочат данните на търговците от Обединеното кралство. Това означава, че банкнотите и монетите са се превърнали на третия най-популярен начин на плащане, пише "Гардиън".

Данните от Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) - чиито членове са отговорни за 180 млрд. паунда продажби - идват на фона на предупреждения, че милиони възрастни ще имат трудности да се справят в безналично общество.

В последното си проучване на плащанията, организацията заяви, че дебитните карти остават най-популярният метод на плащане и че те изпреварват парите в брой през 2018 г. Общите разходи за пластмасови карти представляват почти 80% от продажбите на дребно.

Общите продажби на дребно във Великобритания нараснаха с 4% до 381 млрд. паунда през 2018 г., като плащанията с дебитни карти представляват почти 57%. Междувременно кредитните карти представляват 21,5% от общия брой - процент, който остава постоянен през последните няколко години.

Делът на кешовите разплащания пада до 20.4%, или малко над 77 млрд. паунда, намалявайки от 22% през 2017 г. и почти 28% през 2013 г.
Коментари: 0