По-малко руснаци търсят имоти у нас

Най-желани са жилища и офис площи, които носят доходи от наем

По-малко руснаци търсят имоти у нас

Снимка: БГНЕС

220 ~ 2 мин. четене

Търсенето за закупуване на недвижими имоти от страна на руски граждани в България и Черна гора е паднало с 80%. Това констатира международният брокер Tranio.com, цитиран от руското радио „Коммерсантъ FM”.

Данните са в пъти по-фрапиращи от тези на българските власти и агенции за недвижими имоти, които от четвъртото тримесечие на 2014 г. насам отчитат намалялото търсене от страна на руснаци с едва между 2% - 10%. С цели 33% пък е сривът на руския пазар през последните три месеца на 2014 г. според по-автентични данни на Агенцията по вписванията.

Според експертите на руската агенция обаче сравнително евтините дестинации България и Черна гора са в една група със страните от Средиземноморието, които също много бързо „губят позиции”. Обяснението е, че „вътрешната криза в Русия промени навиците на частните инвеститори”.

„Руснаците все по-рядко влагат в европейско недвижимо имущество - в началото на тази година заявките за закупуване на жилище зад граница са били с една трета по-малко, отколкото в същия период на миналата година”, информира медията.

Краят на миналата година, когато курсът на рублата се срина до исторически минимум, на практика обездвижи пазара на имоти зад граница. “Жилището в чужбина за хората, получаващи доходите си в руска валута, се превърна от престижна придобивка в сериозен товар”,обяснява ръководителят „Имоти в чужбина” в Tranio.ru Георгий Качмазов.

По думите му такива обекти не са само сделка за покупко-продажба, а има разходи за поддръжка, визи и полети: „А те растат наред с курса на еврото”. „Руснаците, които все пак са се решили на покупка, признават, че просто инвестират в доходно имущество”, казва Качмазов.

„Недвижимите имоти са най-разбираемият инструмент за инвестиции, най-стандартният за хората. И докато в Русия всички имоти се търгуват в рубли, то в чужбина, съответно, в чуждестранна валута, както и доходите от отдаване под наем…”, пояснява той.

„И хората, гледайки как се срива рублата, купуваха и продължават да купуват имоти в чужбина, за да я дават под наем, за да избегнат рисковете от падащата национална валута и да печелят във валута от наеми…”, обобщи по темата Качмазов. 

Подкрепи Economic.bg