AstraZeneca може да е подала стари данни в изпитанията на ваксината

Американската здравна агенция подлага под съмнение ефикасността на препарата, след като се усъмни в информацията от проучванията

AstraZeneca може да е подала стари данни в изпитанията на ваксината

Снимка: БТА

4220 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

AstraZeneca може да е използвала „остаряла информация“ в резултатите от мащабно проучване на ваксина срещу COVID-19, заяви във вторник Американска здравна агенция, подлагайки под съмнение дозите и потенциалното им разпространение в САЩ. Необичайното порицание от страна на федералните здравни служители идва само един ден, след като междинните данни на производителя на лекарства показаха добри резултати относно ефикасността на продукта. 

Ваксина на AstraZeneca

Според данните от проведено проучване в Чили и Перу ваксината, разработена в партньорство с Оксфордския университет, е била 79% ефективна за предотвратяване на заболяването. Тя има 100% ефективност срещу тежки или критични форми на заболяването и предотвратява хоспитализация, а също така и няма риск от образуване на кръвни съсиреци.

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB), независима комисия, която наблюдава изпитването, „изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация в проучването, която може да не дава пълна картина върху данните за ефикасността“. Американският национален институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID) също излезе с изявление:

„Призоваваме компанията да работи със Съвета, за да прегледа данните за ефикасност и да осигури възможно най-точните и актуални данни, които да бъдат публично оповестени възможно най-бързо“, заявиха от Института. От там добавят, че Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) е информирал AstraZeneca за притесненията си.

Акциите на компанията спаднаха с 1% след оповестяването на твърденията.

Американският национален институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID) се ръководи от американския експерт д-р Антъни Фаучи и е част от Националния здравен институт. Ролята на борда е да осигури надзор на изследването и да оцени клиничните данни, за да осигури безопасно и етично провеждане на изследването.

Разрешението и насоките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат определени след щателен преглед на данните от независими консултативни комитети, се добавя в изявлението.

Съмненията се задълбочават

Въпреки че е приветствана като крайъгълен камък в борбата срещу пандемията COVID-19, около ваксината на AstraZeneca постоянно се появяват въпроси относно ефективността й, режима на дозиране и възможните странични проявления.

Няколко европейски държави спряха употребата на ваксината по-рано този месец, след като доклади я свързват с рядко нарушение на кръвосъсирването при много малък брой хора.

Германия и Франция възобновиха ваксинацията, след като миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че препаратът на AstraZeneca е безопасен. Проучване на общественото мнение в понеделник показа, че европейците остават скептични по отношение на безопасността на ваксината.

Главният медицински съветник на американския президент Джо Байдън заяви в понеделник, че американското проучване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Съмнения за режима на дозиране и липсата на данни за ефикасността на ваксината при възрастни имаше още преди да се появят опасенията за кръвните съсиреци.  

Последните данни, които тепърва ще бъдат прегледани от независими изследователи, се основават на 32 449 участници.

Анализатори отбелязват постижението на AstraZeneca при проучванията на по-инфекциозните варианти на заболяването, разпространяващи се в САЩ и други страни.

Ваксината AstraZeneca, която вече е широко използвана извън Съединените щати, се счита за решаваща в борбата с разпространението на COVID-19 по целия свят, тъй като е по-лесна и по-евтина за транспортиране от ваксините на други производители.

Много държави разчитат силно на ваксината, за да сложат край на пандемията, а няколко държавни лидери предприеха стъпка, за да засилят доверието във нея. Сред тях е и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който получи дози във вторник.

Ваксината е в центъра на нарастващия конфликт между Брюксел и Лондон заради т. нар. „ваксинен национализъм“ след поредица от неуспехи в доставките в Европа.

Коментари: 0