Полезни ли са фрешовете?

При някои заболявания прясноизцедените сокове са противопоказни

Полезни ли са фрешовете?

Много хора смятат, че прясноизцедените сокове или т.нар. фрешове са полезни във всякакви количества. Това съвсем не е така. Един и същ сок помага в определени случаи, но в други може и да навреди. Фрешовете са вредни и за зъбите, тъй като плодовите киселини уреждат емайла на зъбите.

При някои заболявания прясноизцедените сокове са противопоказни. При язва, остър гастрит и панкреатит не трябва да се пият кисели сокове: от лимон, портокал, ябълка, касис, горски плодове. В тях има много органични съединения, които повишават киселинността на стомашния сок и могат да предизвикат киселини и болезнен пристъп.

Пълните хора и болните от захарен диабет е желателно да ограничат гроздовия сок. Той съдържа прекалено много глюкоза и калории. Не е желателно да се прекалява с такъв сок и при раздразнени черва.

Много от прясноизцедените сокове оказват разхлабващо действие. Затова при склонност към разстройство се препоръчва предварително да се разреждат с вода и да се пият на малки глътки.

За да усвоите полезни вещества и витамини от прясноизцеден сок, съвсем не е необходимо да пиете литри от него. Допустимата норма е от няколко супени лъжици до 3 чаши на ден в зависимост от вида на сока.

Прясноизцедените плодови и зеленчукови сокове чудесно се допълват едни други. Плодовите са по-богати на захари и витамини, а зеленчуковите – на минерални соли.

Най-добре е да се употребяват 30-40 мин преди ядене или в почивките между отделните хранения. Особено стриктно трябва да се спазва тази препоръка за фрешовете от сладки плодове. Ако сладкият сок се изпие след ядене, може да засили ферментацията в червата и да провокира подуване на стомаха.

Фрешовете трябва да се пият веднага. Даже кратко съхранение в хладилника понижава лечебните свойства на сока, макар и вкусът да не се променя.

Коментари: 0