Политическите реакции след атентата в Истанбул

Съболезнования и подкрепа от световните лидери

Политическите реакции след атентата в Истанбул
316 ~ 3 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Турската държава обяви нападението в новогодишната нощ в Истанбул като терористичен акт. „Държавата ни няма да изостави борбата срещу тероризма, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

„Като нация, ние ще се борим до край срещу не само въоръжените нападения на терористичните групи и силите зад тях, но и срещу икономическите, политическите и социалните атаки“, заяви Ердоган, цитиран от турските медии.

„Те се опитват да създадат хаос, да деморализират народа ни и да дестабилизират страната ни с отвратителни нападения срещу цивилни. Ние ще останем спокойни като нация, стояща близко заедно и няма да отстъпим пред такива мръсни игри“, добави той.

Опозицията в страната подкрепи властта в борбата срещу тероризма, но смятат, че „мерките на правителството не могат да ги предотвратят.“ Председателят на турската опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдагорл заяви, че изказванията и предупрежденията след всяко терористично нападение просто подтикват терористите към следващите им атаки. „Причината за тази ситуация е, че правителството е ирационално, ненаучно и непоследователно в своята антитерористична политика“, посочи той.

Реакциите по света

По време на днешната неделна меса във Ватикана папа Франциск е осъдил терористичното нападение. „За жалост насилието удари дори и в тази нощ на добри надежди и пожелания. С болка аз изразявам своята близост до народа на Турция. Моля се за многото жертви и за ранените и за цялата нация в траур“, заяви папа Франциск.

Президентът на САЩ Барак Обама е изразил съболезнования за нападението в нощния клуб в Истанбул, предаде Ройтерс. „Този следобед президентът бе уведомен от своя екип по национална сигурност за нападението в Истанбул“, заяви секретарят по медийни въпроси на Белия дом Ерик Шулц. „Президентът изразява съболезнования за изгубените невинни животи и е наредил на екипа си да предложи необходимата помощ на турските власти, както е необходимо и при нужда да бъде уведомяват за развитието на нещата“, добави той.

"Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишно празненство. Наш общ дълг е да дадем отпор на терористичната агресия", заявява руският президент Владимир Путин в телеграма. По думите му, партньор в борбата с това зло Русия остава надежден партньор. 

Съболезнования от България

„Дълбоко разтърсени сме от жестокото убийство на десетки невинни хора, събрали се да празнуват настъпването на Новата година в сърцето на Истанбул. Този потресаващ акт на терор, извършен хладнокръвно срещу 39 невинни жертви ни наскърби и покруси. В първия ден от новата 2017 г. аз и целият български народ скърбим заедно с Вас и с приятелския ни турски народ и почитаме паметта на жертвите“, заявява президентът Плевнелиев до съболезнователно писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

„Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни.  България е солидарна със своя съсед   и съюзник Република Турция в този тежък момент“, посочва премиерът Бойко Борисов в съболезнованията си до премиера Йълдъръм. „Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата”, се казва още в телеграмата.

Българският външен министър Даниел Митов изрази съболезнованията си във връзка с кървавия акт на насилие  в Истанбул чрез социалната мрежа. „Посрещането на Новата година в Истанбул бе окървавено от поредния терористичен акт, при който десетки невинни граждани загубиха своя живот. Солидарни сме с народа на Република Турция в този тежък момент“, написа Митов. „България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма“. Към момента няма официална изпратена телеграма от външния министър до турския му колега.

Подкрепи Economic.bg