Положителната COVID-проба на Тръмп удари цената на петрола

Доналд Тръмп може да загуби президентските избори заради коронавирус

Положителната COVID-проба на Тръмп удари цената на петрола

Снимка: Pixabay

752 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цената на петрола се понижи с повече от 3%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той и първата дама Мелания Тръмп са с положителни тестове за коронавирус.

След новината цената на международния бенчмарк Brent падна с 3.6% до 39.4 долара за барел рано тази сутрин. Американският суров петрол не остана по-назад и също поевтиня с толкова до цена от 37.32 долара.

Само в рамките на тази седмица петролът в САЩ ще отбележи общо почти 6% спад, докато сорт Brent е напът да регистрира поевтиняване с над 7%, затвърждавайки тенденцията от предходните седем дни. Петролът вече се движеше на отрицателна територия на фона на двупартийната сделка в САЩ, целяща постигането на по-големи икономически облекчения заради пандемията.

Въпреки това доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през септември нараснаха със 160 000 барела на ден спрямо месец по-рано, предава Reuters. Увеличението обаче се дължи главно на повечето доставки от членовете на картела Либия и Иран, които са освободени от споразумението за намаляване на производството между ОПЕК и съюзниците, водени от Русия (група, известна като ОПЕК+).

Производството на Либия се е повишило по-бързо, отколкото анализаторите очакваха и причината за това се крие в разхлабванет на блокадата от Либийската национална армия, опитваща се да поеме контрол над столицата. Сложната ситуация се разиграва в източната част на страната, където се намират и голяма част от петролните съоръжения.

Според американските медии положителният тест на Доналд Тръмп, може да превърне опонента му Джо Байдън в победител на президентските избори, които са след малко повече от месец.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg