Полша и Унгария продължават да лазят по нервите на ЕС

Така важният бюджет на блока остава блокиран заради тяхното вето

Полша и Унгария продължават да лазят по нервите на ЕС

Снимка: БТА

Спорът за възстановителния фонд и рекордния бюджет на Европейския съюз в крайна сметка ще бъде разрешен, заяви с надежда министър-председателят на Унгария в петък. Междувременно високопоставен служител във Варшава коментира, че Полша има право да поиска „нов компромис“ по сделката.

Бюджет на ЕС

Националистическите правителства на Унгария и Полша отказаха да подкрепят финансовия план на Блока, въпреки че са бенефициенти по него. Причината е несъгласиеот им средствата от еврофондовете да зависят от спазването на върховенството на закона. Вчера двете страни потвърдиха позициите си, които задълбочиха дебатите по време на срещата на върха. На нея лидерите на ЕС не постигнаха напредък по отношение на ветото. 

Разговорите трябва да продължат и в крайна сметка ще постигнем споразумение, така протича обикновено това“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио.

Според него има няколко варианта за разрешаване на задънената улица, „които са приемливи за Унгария и Полша, където решенията са основани на правните аспекти, а не на политическото мнозинство“.

Кшищоф Щерски, ръководител на кабинета на полския президент, заяви, че страната му има право в рамките на европейската политика да откаже да приеме „каквото не е наред“.

Полското и унгарското вето вероятно ще забавят стотици милиарди евро в момент, когато 27-членният блок се бори с втора вълна на коронавирус, а икономиката му е изложена на опасността от двойна рецесия. Двете държави са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. С действията си по налагане на вето сега те рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро.

По време на срещата на европейските лидери в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел подкрепи президента на Франция Еманюел Макрон в намерението да не се отказва от клаузата за върховенството на закона. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни, че не се чувства „предадена или изнудвана“ от Унгария и Полша. Заедно с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел обаче бяха единодушни, че двете страни причиняват недобросъвестно забавяне на бюджета, предава Politico.

Нидерландският премиер Марк Руте откровено заяви, че Унгария и Полша трябва да оправят ситуацията. Той добави и малко народна поезия, като заяви, че:

ЕС не работи по такъв начин, че да загасите корона пурата си, да отпиете и да изчакате останалите да пуснат печените пилета в устата ви“.

Коментари: 0