Полска компания вече управлява кафенетата \"Starbucks\" у нас

Преди веригата беше собственост на гръцката фирма \"Маринополус груп\"

Полска компания вече управлява кафенетата \

Българските кафенета от американската верига "Старбъкс" (Starbucks) вече имат нов собственик. Полска компания под името "АмРест" придобива обектите от гръцката фирма "Маринополус груп".

Съобщението за сделката е публикувано на сайта на "АмРест". Според него дружеството не купува само кафенетата в България, а и веригата в Румъния. Предварителната цена на сделката е 16 млн. евро.

"АмРест" вече оперира обекти под бранда "Старбъкс" в Чехия, Полша и Унгария. Компанията е на мнение, чепридобиването на обектите у нас евъзможност да затвърдят позициите си на пазара.

„АмРест Холдинг” е собственик и на други известни вериги ресторанти като Burger King и KFC.

Работещите в момента кафенета под американската марка у нас са 5, а в Румъния са 14. Обектите са открити по модела на франчайза - американската верига е отстъпила срещу заплащане марката си на друга компания, която управлява веригата на даден пазар. Досега това беше гърцката "Маринополус".

Кафенетата "Старбъкс" са поредният актив в България, от който гръцката "Маринополус" се отказва. Преди време дружеството продаде магазините си от веригата "Карфур" (Carrefour). Гръцката компания беше представител у нас и на американската марка за облекло Gap, но прекрати операциите си у нас и затвори всички магазини от марката.

Коментари: 0