Порожанов: Вече има изградени 11 км ограда по границата с Румъния

Оградата е мярка срещу проникването на африканска чума по свинете

Порожанов: Вече има изградени 11 км ограда по границата с Румъния

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

На границата между България и Румъния вече им ограда, дълга 11 км. Това каза земеделският министър Румен Порожанов днес по време на оперативно заседание в Шабла по темата с африканската чума по свинете. От думите му стана ясно, че вече няколко дни се работи активно по удължаването на съоръжението. 

В борбата срещу проникването на африканската чума са впрегнати стотици служители от държавните горски предприятия, включително и от Регионалната дирекция по горите на Варна, Шумен и Русе. Една част от тях са разпределени да патрулират по двойки по границата - „досега бяха през деня, но вече ще бъдат и през нощта, така че да се пресече евентуалното движение на дивите свине“, коментира Порожанов, цитиран от агенция „Фокус“. 

Едновременно с това се изгражда ограда на три места. „От дни се работи по „Дуранкулак“, стартираме „Кардам“ и, разбира се, на „Кайнарджа“ сме най-напреднали, тъй като там започнахме най-рано“, обясни земеделският министър. 

По препоръка на премиера Бойко Борисов оградата ще бъде подсилена с тъй нареченото „бруно“ - спираловидна режеща тел, гарантираща абсолютна ограниченост на движението. Такава ще бъде опъната по цялото протежение на оградата, а на по-рисковите участъци ще има и втори ред отгоре. 
Коментари: 0