Последен ден плащаме 1 лев за билет в София

Днес ще се проведе пореден протест на граждани срещу по-високата цена на билетите

Последен ден плащаме 1 лев за билет в София

Снимка: Стоян Йотов

4322 ~ 1 мин. четене
Днес е последният ден, в който в София важат билетите за градски транспорт на цена от 1 лев. От утре влиза в сила новата цена на билетчето от лев и шейсет стотинки. Поскъпват и талоните за 10 пътувания - от 8 на 12 лева. Цената на годишната карта за всички линии обаче се намалява от 500 на 365 лева. 

Припомняме, че от утре старите билети за пътуване няма да важат, но те могат да бъдат подменени срещу доплащане от 60 стотинки. Това се отнася и за талоните за 10 пътувания.

Пътуващите със стари билети на цена от 1 лев ще бъдат глобявани с 40 лв., а ако откажат да платят глобата, ще им бъде съставен акт на стойност 200 лв.

За разлика от билета, годишните карти за пътуване в градския транспорт ще поевтинеят. В момента те струват 500 лв., а от 1 юни цената им става 365 лв. Очаква се през октомври Центърът за градска мобилност да пусне три нови абонаментни карти - "Метро плюс", "Карта София" и тридневна карта за всички линии.

Новите цени предизвикаха редица протести и недоволство сред жителите на столицата. Днес се очаква акция в градския транспорт около Софийския университет. Пътуващите ще получат талони с лика на кмета на София - Йорданка Фандъкова. Очаква се протестите да продължат и след 1 юни.

Всеки ще може да замени стария си билет до 30-ти септември. Поскъпването на еднократното пътуване с шейсет на сто провокира серия протести в София. 
Подкрепи Economic.bg