Повечето собственици на офиси в София отказват да намалят наемите

Възможен е лек спад на цените на наемите в столицата, прогнозират от MBL

Повечето собственици на офиси в София отказват да намалят наемите

Снимка: Pixabay

1696 ~ 1 мин. четене

Голяма част от собствениците на офис сгради в София (65%) не са склонни да намалят наемите на своите наематели въпреки кризата. Това показва проучване компанията за бизнес имоти MBL сред 85 наемодателя на модерни офис сгради в София.

Резултатите от проучването между собственици на сгради показва, че само 4% от анкетираните ще отложат плащане на главница по кредит, а 65% от тях не са склонни да намалят нивото на наема. Това показва, че наемните нива са устойчиви и собствениците на модерни офис пространства не са свръхзадлъжнели. 73% от анкетираните отбелязват, че най-краткият договор за наем в техните сгради ще бъде за период от 5 години, докато 22% са склонни да приемат 3-годишно споразумение. Що се отнася до промените, поискани от наемателите, 71% от тях искат разсрочване на текущия наем, уточняват от компанията.

По отношение на наемите на офиси от компанията, провела проучването, очакват в краткосрочен план леко намаление в наемите на офисите в столицата, както и увеличаване на свободните площи.

Най-често срещаните мерки, които наемодателите предприемат, за да предотвратят разпоространението на вируса, са свързани с нов график за почистване и дезинфекция, социално дистанциране и координация между наематели и наемодатели с цел безопасното отваряне на работните пространства.

Леко намаление в наемите на офисите в столицата, както и увеличаване на свободните площи, прогнозират от компанията, провела проучването.

Подкрепи Economic.bg