Правителството и синдикатите от МВР не се споразумяха

Полицеиските протести продължават безсрочно в цялата страна

Правителството и синдикатите от МВР не се споразумяха
120 ~ 2 мин. четене

Вътрешния министър Румяна Бъчварова и синдикатите в МВР не се разбраха след близо 2-часова среща. Синдикалните организации настояват за пълното изтегляне на законопроекта, който предвижда орязване на някои техни социални придобивки, най-вече свързани с 20-те заплати при пенсиониране.

Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив, каза след срещата Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Информирахме министър Бъчварова, че 6 синдиката от МВР и синдиката на служителите на затворите в България на 8 ноември от 13.00 часа ще бъдат на протест на площад „Народно събрание”.

„Нямаме друг избор, нещата бяха направени по недопустим начин, което е обидно и унизително за нас като служители. Този пакет от предложения е неприемлив и от наша гледна точка не може да бъде в дневния ни ред за обсъждане. За оттеглянето му сме”, категоричен е Попов, предава БГНЕС.

„Беше ни предложено служителите с до 10 години стаж и всички новоназначени да останат с 10 заплати обезщетение. Отпуските да останат намалени на 20 работни дни, прослуженото време да се консолидира към заплатата”, каза Попов. Той обясни нагледно какво точно значи това-„Аз имам вече 20 години стаж в МВР, всяка година по 2 % увеличение на основната заплата, което е около 40 %. Друг колега започва сега, при сега съществуващото положение аз съм стигнал максимума на тези допълнителни възнаграждения за стаж и спирам до тук. При колегата ми заплатата започва да нараства и бавно да доближава моята, когато той стане с моя стаж, заплатата му ще бъде изравнена с моята”, посочи Попов.

Той обясни, че при сегашното предложение нещата се замразяват както са. „Тези допълнителни възнаграждения влизат в основната заплата и така аз си оставам с тези 40 %, колегата ми, който е започнал сега си е на основна заплата. Когато е на моите години с моя стаж, ще бъде пак с тази заплата. Това е неприемливо”, смята той.

В неделя синдикалните организации организират голям протест, но междувременно т.нар. "спонтанни протести" ще продължат – както в София, така и в страната.

Вече има потвърждение, че 9 областни дирекции ще излязат на протести тази вечер.

Подкрепи Economic.bg