Правосъдието у нас е там, където беше румънското преди 15 г.

Филмът \"Защо аз\" трябва да се гледа от магистратите у нас

Правосъдието у нас е там, където беше румънското преди 15 г.
240 ~ 2 мин. четене

Ситуацията с правосъдието в България през 2015 г. е такава, каквато е била в Румъния през 2001-2002 г., когато корупцията буквално е „избивала”. Този коментар направи пред bTV журналистът Владимир Береану.

Той е преводач на румънския филм „Защо аз”, който разказва за 29-годишния прокурор Кристиан Панаит, избрал да се самоубие пред това да бъде използван за разчистване на сметки. В навечерието на делото за корупция срещу премиера Виктор Понта, Береану посочи, че случаят е в определена степен свързан с филма: „Показва момента, когато корупцията вече избива, обществото започва да мрази това явление и това дава възможност за последващите събития”.

„Това е едно поколение млади адвокати, които се разделят на две – едната част са идеалистите, като главния герой във филма, които се превръщат в прокурори в прокуратура „Антикоруцпия” и съдии в румънските съдилища, където делата се гледат така както трябва. Другата част са мошеници и измамници като Виктор Понта и неговия колега, сложен три пъти за министър. Използват функциите си и уменията си за корупция, печелене на пари, печелене на власт и пак на пари”, коментира журналистът.

По думите му след промените в северната ни съседка се е появила една опортюнистична класа, която е унищожила цялата идея за промени и демократичен преход, но това е станало в още по-голяма степен у нас.

„При нас политическата класа говори: „Това в Румъния, тази прокуратура е орган за репресия”. Проблемът е, че румънският народ страшно харесва тази прокуратура. Другите, които харесват прокуратурата, са журналистите. Това не може да е репресивен орган, когато представяш делата открито в съда”, отбеляза Береану.

Той посочи, че във филма много ясно се вижда как корупцията бива пробутвана на младите хора в съда и прокуратурата – не чрез предлагане на пари и богатство, а с убеждаване, че борбата срещу съществуващата система няма смисъл.Подкрепи Economic.bg