Предложеният за финансов министър иска собствена актуализация на бюджета

Пламен Данаилов е против приемането на еврото преди доходите на българите да са станали средноевропейски

Предложеният за финансов министър иска собствена актуализация на бюджета

Снимка: БТА

6304 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Предложеният за финансов министър в проектоправителството на „Има такъв народ“ Пламен Данаилов се готви да предложи собствена актуализация на държавния бюджет и отправи критики към внесената от служебното правителство. Пред БНТ той каза, че проектът на Асен Василев не е бил съгласуван с партиите в Народното събрание и в него има много пропуски.

Той даде за пример единствено предлаганото преизчисление на пенсиите, което трябва да направи минималната пенсия 340 лв., а пенсионерите, взимащи под 369 лв., ще получават социални добавки до достигането на тази сума, която за 2021 г. е линията на бедност в страната.

Според Данаилов този механизъм е сложен и реалното изплащане на помощите ще става прекалено бавно.

Над 400 хил. човека ще бъдат оценявани допълнително, за да получат едни надбавки до достигане на минималния праг на бедност. Това е тежък административен процес. Той ще отнеме много месеци и ще създаде напрежение. Ние ще търсим универсални правила, които да не зависят от много сложни критерии, така че да може бързо, ясно и прозрачно хората да знаят какво ще получат", обясни Данаилов.

Без да дава подробности, той увери, че ИТН вече са готови с техния модел на преизчисляване на пенсиите и „в много кратко време“, ако кабинетът на ИТН бъде одобрен, ще внесе нова актуализация на бюджета.

Припомняме, че още с предлагането на актуализация на бюджета от служебния финансов министър Асен Василев от „Има такъв народ“ не останаха доволни, защото не бе проведена консултация с тях. Миналия месец те посочиха, че е по-правилно преизчисляването на пенсиите да започне с Бюджет 2022, т.е. най-рано от 1 януари, а не от 1 октомври, както е заложено сега.

За Бюджет 2022 номинираният за финансов министър Пламен Данаилов обясни, че трябва да бъде въведено програмно бюджетиране, при което харченето на средства да става по ясни стратегически и междинни цели и прозрачни критерии за тяхното изпълнение. Така можело да се проследява какво е постигнато с публичните средства. Това залегна и в декларацията, изнесена от ИТН в парламента в сряда.

Данаилов повтори, че ако бъде финансов министър, ще работи за запазване на плоския данък при облагането на доходите и фирмите, като при реинвестиране на печалбата в страната фирмите ще ползват данъчни облекчения. Той също така заяви, че ще се върви към фискална децентрализация, като част от данъците ще остават в общините за обезпечаването на конкретни ангажименти, като така местните власти „няма да зависят постоянно от централната власт“.

Мярката 60/40 за запазване на заетостта не била от най-ефективните, но ще бъде запазена, „доколкото има нужда да се съхранят работни места“.

От думите на евентуалния бъдещ финансов министър стана ясно, че ИТН не поддържа мнението за бързо присъединяване към еврозоната. Очакванията на предишното правителство на ГЕРБ бе това да стане от началото на 2024 г., след като през лятото на 2020 г. страната ни влезе в механизма ERM-2, известен като „чакалнята на еврозоната“.

Това е голям и труден въпрос. Моята позиция е не дали, а кога да се приеме еврото. Смятам, че това трябва да стане тогава, когато доходите на българите отговорят на средноевропейските. А до 2024 г. това ще е доста трудно“, каза претендентът за финансов министър.

Подкрепи Economic.bg