Предварителните резултати вещаят „кървава“ победа за Ердоган в Турция

Засега той печели около 57% от вота

Предварителните резултати вещаят „кървава“ победа за Ердоган в Турция

Снимка: БТА

При под 40% преброени бюлетини Реджеп Тайип Ердоган печели около 57% от гласовете, докато неговият основен опонент Мухарем Индже – едва 28%. Това съобщи държавната Анадолска агенция. 

Подобно е положението и по отношение на Меджлиса. Резултатите показват, че коалицията на Партията на справедливостта и развитието получава около 60% от депутатските места, а опозиционният алианс – около 28%, уточнява bTV. 

Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция официално приключиха в 17 часа, а бюлетините все още се броят. Часове делят хората в страната от това да разберат окончателния изход от историческия вот, след който страната официално става президентска република. По всичко обаче личи, че Ердоган ще бетонира позициите си още на първи тур. 

Някои анализатори обръщаха внимание на позавяхващата му харизма и проблемите със срива на лирата, заради които се предполага, че е са в основата на инициирането на предсрочни избори. 

На фона на това по-ярко започна да грее на политическия небосклон опозиционерът Мухарем Индже. Той изненада всички с огромния брой хора, които успя да изкара по улиците на страната, и дори вдъхна надежда за промяна. Засега обаче цифрите не я оправдават. 

Изборният ден в Турция бе помрачен и от криминални прояви и нарушения. Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

Журналистът Илхан Андай отбеляза в ефира на bTV, че има и по-сериозни сблъсъци – престрелка, отнела живота на регионален лидер на опозиционната Добра партия, влизане на жандармеристи с автомати в секция, близо до която е бил спрян автомобил с цели чували бюлетини.
Коментари: 0