САЩ искат да ограничат китайските инвестиции

Американското правителство възнамерява да се съсредоточи само върху новите сделки

САЩ искат да ограничат китайските инвестиции

Снимка: БТА

Финансовото министерство на САЩ подготвя правила, които да спрат фирми с поне 25% китайска собственост да купуват американски компании в „индустриално значими“ технологични области, пише WSJ. Според запознати източници, цитирани от вестника, Съветът по национална сигурност и търговското министерство на САЩ също така подготвят планове за „засилен“ контрол на износа, за да не позволят подобни технологии да отидат в Китай.

Очаква се плановете да бъдат обявени до края на седмицата. Те обаче не се окончателно подготвени и индустрията ще има възможност за коментар преди влизането им в сила.

Инициативите имат за цел да попречат на китайските планове, очертани в стратегията „Произведено в Китай 2025“, предвиждаща Китай да стане световен лидер в 10 ключови сектора, включващи роботика, авиокосмическа промишленост и автомобили с чиста енергия.

Американското правителство възнамерява да се съсредоточи само върху новите сделки и няма да се опитва да разваля вече съществуващите, а планираното ограничение за инвестиции няма да прави разлика между китайски държавни и частни компании.

...

Коментари: 0