Конгресът и Тръмп не се разбраха за стената с Мексико

Утре дебатите ще продължат, като се очаква правителството да остане частично затворено и през уикенда

Конгресът и Тръмп не се разбраха за стената с Мексико

Снимка: БТА

556 ~ 1 мин. четене
Преговорите между Доналд Тръмп и лидерите от Конгреса да се възобнови работата на затворените институции от американското правителство завършиха без споразумение, пише Reuters. Причината е, че американският президент продължава да настоява Конгресът да одобри 5 млрд. долара за изграждане на стена по границата с Мексико – искане, на което опозиционната Демократическа партия остро се противопоставя.

Очаква се лидерите от Конгреса утре отново да отидат в Белия дом, за да продължат дебатите с Тръмп, като всичко това вещае продължаващото 12 дни частично затваряне на американското правителство да обхване и уикенда.

От Белия дом свикаха срещата, за да се опитат да убедят Демократите, че финансирането на евентуалната стена по южната американска граница с Мексико и належаща нужда за целите на сигурността. Вместо това опозицията е прекъснала презентацията на министъра по вътрешната сигурност Кирстен Нийлсън и са се противопоставили на натиска на Тръмп да приемат предложението му.

От Демократическата партия настояват разговорите в Белия дом да се фокусират не върху граничната стена, а върху възстановяването на пълната работа на правителството. Нанси Пелоси, която днес се очаква да бъде избрана за председател на Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), заяви, че когато Демократите официално поемат контрол върху Камарата, планират да одобрят закон, който ще сложи отвори правителството, без да се отпускат пари за стената с Мексико. Именно отказът на конгресмените да одобрят въпросното финансиране доведе до указ на Тръмп за частичното затваряне на правителството.
Подкрепи Economic.bg