Пресищането с газ се задълбочава и цените са на 10-годишно дъно

Очаква се поевтиняването да продължи, тъй като големите производители нямат намерение да ограничат доставките

Пресищането с газ се задълбочава и цените са на 10-годишно дъно

Снимка: Unsplash

Цените на природния газ в Европа се понижиха до 10-годишно дъно и се очаква да продължат надолу, тъй като доставчиците засега не дават особени знаци, че ще ограничат изобилните в момента доставки, пише Bloomberg.

Складовете за суровината са запълнени близо до капацитета си от седмици по-рано и продължават да бъдат пълнени с още гориво, идващо както от танкерите, така и по газопроводите. Въпреки че производителите понижиха част от добива поради ремонти и поддръжка на газовите находища и преработвателни предприятия, основната цена на газа в Холандия все още не може да се възстанови от спада си под 10 евро за мегаватчас по-рано това лято.

„През септември, местата за съхранение на газ в Северна Европа ще са пълни, увеличавайки риска за още по-голямо понижение на цените”, коментира Ник ван Кутерен, старши търговец в холандската енергийна компания PZEM. „Под определена цена производителите биха били принудени да добиват по-малко газ. Същевременно обаче големи доставчици като Русия опитват да увеличат пазарния си дял”, добавя той.Доставките продължават да надхвърлят търсенето. Складовете в цяла Северна Европа, Италия и Австрия на 28 август достигнаха 62.3 млрд. кубични метра или 94% от капацитета си. Единственият начин за повишаване на европейските цени би бил да се ограничи количеството природен газ, внасяно от Русия и Норвегия, или да се намалят пристиганията на танкери и цистерни с втечнен природен газ, смята Норбърт Рюкер, ръководител на икономическия отдел в Julius Baer Group.

Руският енергиен гигант „Газпром” миналата седмица заяви, че износът му към Европа ще се понижи до 192 млрд. кубични метра през тази година, което е с 4.5% по-ниско в сравнение с рекордно високите обеми през 2018 г. Средните цени на компанията също се очаква да се понижат с 13% в сравнение с миналогодишните.

Въпреки това изглежда малко вероятно „Газпром” да затегне крановете само заради ниските цени на газа. „Когато имаме възможност, правим допълнителни продажби. Пазарният дял само по себе си не е цел за нас, а е по-скоро следствие от нашите действия”, коментира миналата седмица Михаил Малгин, зам.-ръководителят на отдела за износ на „Газпром”.
Коментари: 0