Проекти по Националния иновационен фонд ще получат 5.4 млн. лв. финансиране

Реалното изпълнение на проектите ще започне в края на годината

Проекти по Националния иновационен фонд ще получат 5.4 млн. лв. финансиране
С общо 5,4 млн. лв. ще бъдат финансирани 24 проекта по Националния иновационен фонд. Това е станало известно на днешното заседание на Управителния съвет на фонда, което е било председателствано от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, съобщиха от министерството. 

Класирането на одобрените проекти ще бъде публикувано на сайта на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия днес, а реалното им изпълнение ще започне в края на тази година. 

„Рекордно рано приключва цялата процедура по Националния иновационен фонд през тази година. При минали конкурсни сесии са били чести случаите договори със спечелилите кандидати да бъдат подписвани в последните дни на годината. За да отстраним констатираните грешки в миналото, през тази година променихме и оптимизирахме много от правилата за кандидатстване и оценка на получените проекти и виждаме първите резултати“, заяви зам.-министър Манолев.

По думите му освен одобрените 24 проекта са класирани и 3 резервни, за да не се допусне загуба на средства по фонда. „Надявам се, че с подобряването на работата на фонда и качеството на проектите, ще можем в бъдеще да се борим и за по-голям бюджет, защото без иновации не можем да очакваме устойчив ръст в българската икономика“, подчерта Александър Манолев. 

Основната цел на Националния иновационен фонд е насърчаване на научноизследователската и развойната дейност. От неговото създаване до сега е имало осем конкурсни сесии и са инвестирани над 48 млн. лв. в повече от 450 технологични проекти. 
Коментари: 0