Прокуратурата започва проверка на ТЕЦ-а на Доган

Проверка на ТЕЦ „Варна“ се заявява за втори път тази година, данни за първата няма

Прокуратурата започва проверка на ТЕЦ-а на Доган

Снимка: ТЕЦ Варна

368 ~ 1 мин. четене

Върховната касационна прокуратура (ВКП) започва проверка на ТЕЦ „Варна“, мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата днес, която се е самосезирала след публикация в сайта Dnevnik.bg. В нея се разказва за видео, което лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов, публикува във Facebook по-рано днес. Той се включи от централата и разказва историята - от приватизацията ѝ до влизането на Ахмед Доган като съсобственик в нея. Иванов коментира как ТЕЦ-ът печели пари от „студения резерв“, а всъщност той дори не може да функционира.

Прокуратурата посочва като мотив статията, озаглавена: „Христо Иванов: Г-н Гешев, ще забележите ли философския камък на Доган“.

ВКП ще провери дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. В съобщението се добавя, че ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. „При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност“.

Припомняме, че проверка срещу продажбата на ТЕЦ „Варна“ беше започната от Специализираната прокуратура през февруари тази година, но резултати от нея все още няма.

Подкрепи Economic.bg