Ръст на златото, фондовите пазари с разнопосочни движения

Основните метали се повишиха след добрите новини от Китай

Ръст на златото, фондовите пазари с разнопосочни движения
188 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Доларът записа понижение спрямо основните валути. Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се понижи с 0.27% до 98.93.

AUD/USD се върна на нива под 0.7000 като следващата цел ще бъде дъното от септември на 0.6896. EUR/AUD отскочи от 100- дневната пълзяща средна, достигайки 1.5391. Следващата съпротива пред валутната двойка е нивото около 1.5850. Новозеландският долар падна до най-ниската си стойност от ноември миналата година. Следващата цел пред валутата е дъното от септември на 0.62. USD/CAD не спира със силният възходящ тренд. Двойката достига нови върхове всеки ден. Следващата цел ще бъде 1.4500.

Валутите на развиващите се пазари се движеха спокойно без сериозни движения. Повечето азиатци видяха подкрепа в САЩ, но не и паника.

Суровини

Златото поскъпна по време на вчерашната търговия с 0.6 на сто, достигайки 1094 долара за тройунция. Причина за доброто представяне на благородния метал бе подобряването на фондовия пазар в Китай. Сега пред златото се очертават като важни нивата на подкрепа при 1080 и 1070.

Среброто реализира също повишение. Металът поскъпна с 2.6% до 14.15 долара.

Платината записа ръст от 1.8 на сто като в края на сесията се търгуваше на нива около 848 долара за тройунция.

Основните метали получиха подкрепа след публикуването на силните данни за търговския баланс на Китай. За декември той е достигнал 60.1 спрямо 54.1 месец по-рано. Предварителните прогнози на икономисти бяха за ръст от 55.1. В резултат  на това вноса на мед и медни продукти в Китай (най-големият потребител в света) достигна 530 хил. тона.

Петролът приключи поредната си сесия на червено. Понижението бе с 0.5% до 30.66 долара за барел. Сорт Брент записа по-лошо представяне. Той поевтиня с 1.7 на сто до 30.31 долара.

Капиталови пазари

Въпреки спада при китайските акции, европейските пазари започнаха позитивно търговската сесия. С изключение на немският DAX, който спадна с 0.2 на сто, останалите водещи европейски индекси затвориха на зелена територия. Отвъд океана американските акции записаха рязко понижение поради продължаващия спад при петрола. Сред водещите индекси най-слабо се представи Nasdaq, който отбеляза понижение от 3.4%.

При акциите най-слабо представяне направиха Amazon, които поевтиняха с 4.5%, iShares Nasdaq Biotechnology ETF спаднаха също с 4.5%, а Apple се понижи с 2.5%.  Ценните книжа на Netflix претърпяха най-сериозен спад от 10%.

Подкрепи Economic.bg