Рекорден брой чужденци в Германия

Българите и Румънците отчитат най-голям наплив с 24,8%

Рекорден брой чужденци в Германия
168 ~ 1 мин. четене

Според Федералната статистическа служба на Германия, чужденците в  Германия са достигнали рекорден брой от 8,2 млн. души към края на 2014 г. За последните месеци на миналата година в централния регистър за чужденците са били вписани над осем милиона души с чуждо гражданство. Оповестеният от статистическата служба брой се равнява на почти 10% от цялото население на страната.

Най-голям наплив на чужденци се отчита при българите с 24,8% и румънците 39,9%. Имигрантите от Полша и Унгария също са се увеличили с 0,5% и 15,6%. Според Федералната статистическа служба това е най-големият регистриран досега брой от статистическа служба това е и най-големият регистриран досега брой от създаването на централния регистър за чужденците през 1967 г. От общия брой новодошли в страната близо 60% са от държави членки на ЕС. Въпреки това притокът на имигранти от страни от еврозоната, намиращи се в криза, намалява – увеличението при испанците е с 8,2%, а при гърците и италианците – по 3,9%.

Ръководителят на германската дипломация Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че иска да включи в екипа си повече дипломати с имигрантски корени, като си поставя за цел да промени външното министерство на Германия и да привлече деца на имигранти да заемат някои от общо над 11 хил. длъжности, които ведомството предлага в централата си в Берлин и в своите 230 мисии в чужбина.

Коментари: 0