Рязък спад в предложенията за работа в края на октомври

След два месеца на положителна тенденция при публикуваните обяви, през октомври те са с 13% по-малко от септември

Рязък спад в предложенията за работа в края на октомври

Снимка: Pixabay

916 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Рязък спад в предложенията за работа през октомври, отчита специализираната компания JobTiger, която следи динамиката на публикуваните обяви за работа. Намалението на броя спрямо септември е 13%, като обратът идва след два месеца с положителна тенденция.

Лоши новини засега няма само при IT-сектора, докато при „Хотелиерство и ресторантьорство“ предложенията са намалели с 43%, за „Строителство“ със 17%, а за „Търговия и продажби“ - с 16%.

Въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби“ продължава да държи най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и IT (12%).

Обявите в София са били с 10% по-малко през октомври спрямо септември. Според данните от изследването спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9% и за Стара Загора -18%.

Почти всяко второ публикувано предложение за работа през разглеждания период е за София (48%).

Спрямо октомври 2019 г. се наблюдава намаление с 24% в броя на обявите.

Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна и здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите.

Подкрепи Economic.bg