Робот ще упътва загубилите се пътници на амстердамското летище

Spencer е снабден с лазерни очи и подробни карти на терминалите

Робот ще упътва загубилите се пътници на амстердамското летище
3803 ~ 1 мин. четене

Главното летище в Амстердам Шхипхол е известно със своята сложна система от термитали, в която ежедневно стотици пътници губят ориентация. За да предотврати това  университетът Örebro разработва робот, който да помага на загубилите се пасажери, пише онлайн изданието Phys.org.

Голяма част от проекта се финансира от авиокомпанията KLM, която използва летището като своя основна база.


Роботът на име Spencer е снабден с лазерни очи и подробни карти на терминалите. Ориентацията на амстердамското летище е трудна дори и за робота. "Трудно е защото има много стъкло и постоянно променяща се среда. Има обекти, които наричаме временно-постоянни. Например количките за багаж. Те са навсякъде, но често на различни места, което не позволява да се използват като маркер за местоположение и дори водят до допълнително объркване на робота“, казва Ахим Лилиентал, ръководител на проекта.

Следващата седмица ще се проведе първият тест на Spencer, който ще продължи седем дни. Той ще може да се използва от пасажерите на летището. След изтичането на седмицата, събраните данни ще бъдат анализирани и използвани във финализирането на разработката. От март 2016 г. роботът Spencer ще започне постоянна работа на летището.

Подкрепи Economic.bg