Руски стартъп ще произвежда роботи в Китай

Promobot ще се използват в кина, театри и търговски центрове

Руски стартъп ще произвежда роботи в Китай
3857 ~ 2 мин. четене

Руският стартъп Перм ще открие фабрика за производство на роботи в Китай. Машините ще са разработени изцяло в Русия, но ще се произвеждат от азиатските им колеги, пише Cnews.

Фирма Перм и китайската Keysi Microelectronics сключиха няколко споразумения за задълбочено сътрудничество. Първото от тях е за доставката на 100 робота, произведени в Русия, до края на 2017 г., а второто е да създаването на съвместно предприятие с участието на китайското правителство. То ще е в провинция в Китай и ще има изцяло промишлен характер.

Promobot е автоматично подвижно устройство, което наподобява по форма човек и е предназначено за персонална комуникация с хора. Роботът разпознава реч и отделни лица, възприема смисъла на казаното и отговаря на въпроси с помощта на гласов синтезатор.

Подобни електронни машини обикновено се използват в места с повишено струпване на хора, например на изложения, където роботите привличат вниманието към продуктите, дават консултации по предварително зададени теми, оказват помощ в навигацията и т.н.

В момента един екземпляр на Promobot струва около 10 хиляди долара. Окончателната цена може да варира в зависимост от конфигурацията и набора от допълнителни възможности.

Компания Keysi Microelectronics има голяма мрежа от контакти по целия свят в областта на строителството и търговията. "Благодарение на нашите партньори можем да разпространим Prombot навсякъде в Китай - в банки, кина, търговски центрове и други места, където е необходимо да се повиши персонала и да се подобри качеството на обслужване на клиентите," казват от руската компания.

Стойността на целия проект се оценява на десетки милиони долари. Производственият капацитет на предприятието ще е не по-малко от 1000 робота годишно. 

Подкрепи Economic.bg