Русия оборудва администрацията си с „най-безнадеждния смартфон”

Данните, обработени от тези телефони, няма да напускат периметъра на руската системата

Русия оборудва администрацията си с „най-безнадеждния смартфон”
4487 ~ 2 мин. четене

Руският смартфон INOI R7 получи титлата „най-безнадежден смартфон” на изложението Mobile World Congress 2017 в Барселона. Както отбелязва производителят, телефонът е представен и се продава в Русия, но е сглобен по "традиционните китайски стандарти."

Устройството INOI R7 работи на база на финландската операционна система Sailfish, чийто разработчик е компанията Jolla. Цената на смартфона е около 190 евро, което се обяснява със скромното му техническо съдържание. Това означава, че потребителите трябва да бъдат бдителни за възможността за грешки и проблеми, които могат да се превърнат в постоянни.

INOI R7 е оборудван съвсем просто с 5-инчов дисплей с HD резолюция (720 х 1280 пиксела), 8-мегапикселова основна и 5-мегапикселова предна камера. Скромните параметри на устройството и паметта от 2 GB утежняват ситуацията, пишат руски медии.

Русия е решила да подобри устройството и да защити потребителите, започвайки да го произвежда с операционната система Sailfish Mobile OS Rus. Първите поръчки за 1000 броя от смартфона с руска версия на системата вече са направени от правителството и други държавни органи.

Руснаците наричат Sailfish Mobile OS Rus първата вътрешна мобилна операционна система, проектирана да замени версиите на гигантите Google и Apple. В Русия има около 75 млн. смартфона, от които 74% с операционната система на Google, и около 20% - с Apple iOS, заяви генералният директор на компанията разработчик Павел Ейгъс.

Според него iPhone и Android устройства следят потребителите: събират лични данни (контакти, снимки, видео и др.) и поведенчески данни (какви приложения са инсталирани, колко често те се използват). Това заплашва сигурността на информацията не само на физическо лице, но също така и на компании и в крайна сметка на държавата, казва той. Така се е родила и идеята за създаването първата вътрешна мобилна операционна система.

Независимо от факта, че Sailfish Mobile OS Rus е направена въз основа на финландската операционна система се твърди, че тя е изцяло вътрешен продукт. "Цялата инфраструктурата на експлоатацията на ОС е в Русия. Данните, обработени от тези телефони, няма да напускат периметъра на системата.

Устройства, базирани на „руската” ОС, ще осигурят сигурност на данните в публичния сектор, корпоративния сектор и за обикновените потребители, които ценят неприкосновеността на личния живот, смятат разработчиците. 

Подкрепи Economic.bg