Русия отвори Керченския пролив за търговски кораби

Снощи там имаше инцидент между руски и украински военни плавателни съдове

Русия отвори Керченския пролив за търговски кораби

Снимка: БТА

Русия отвори отново Керченския пролив близо до Крим за корабоплаване, предаде агенция РИА. Вчера проходът, който свързва Черно и Азовско море, бе затворен заради инцидент между кораби на Русия и Украйна. Киев обвини Москва, че три техни военни плавателни съда - два въоръжени катера и един влекач, са били нападнати от руски кораб. Пострадали са шестима моряци.

Според Москва обаче трите съда навлезли в руски териториални води и започнали да правят „опасни маневри“. Русия твърди, че украинците са нарушили реда за преминаване през Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море. С цел безопасност преминаването през протока било временно спряно.
Днес Съветът за сигурност на ООН ще има извънредно заседание заради инцидента. То е поискано и от Украйна, и от Русия, като Москва пожела то да се проведе в 16 ч. по Гринуич.

През изминалата нощ Съветът за сигурност и отбрана на Украйна, свикан извънредно, предложи на украинския президент Петро Порошенко да въведе военно положение за 60 дни. Това решение трябва да бъде одобрено от украинския парламент, чиято извънредна сесия е предвидена за по-късно днес.

Президентът Порошенко осъди „налудничавия акт на Русия срещу Украйна“ и увери, че „атаката е била преднамерена“. „Военното положение не означава обявяване на война" на Русия и ще бъде „въведено единствено с цел защита“, допълни той.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува "бандитските действия" на Украйна. Тя каза, че първо е имало провокации, после силен натиск и после обвинения за агресия от страна на Украйна.

Украинската флота каза, че е предупредила Русия предварително за маршрута на трите задържани кораба. Според нея корабите са прекарали няколко часа в Керченския проток, докато петролен танкер, разположен под Кримския мост, който преминава над протока, е блокирал достъпа до него.

Този проток, който е единственият път по вода между Черно и Азовско море, е стратегическа ос от първостепенно значение както за Русия, така и за Украйна.
Коментари: 0