Русия планира \"хибридна война\" на Балканите

ЕС и НАТО трябва да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия, на мнение е Росен Плевнелиев

Русия планира \
3881 ~ 2 мин. четене

Русия се готви за „хибридна война” на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за в. Independent on Sunday. Той смята, че ЕС и НАТО трябва да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия и се опасява, че масираните кибератаки срещу българските институции може да се дирижират от Москва. 
 
„Много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, затова Путин се фокусира върху това”, заявява той в интервюто, дадено в София. „Нашето послание до ЕС, до генералния секретар на НАТО, до нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си”, призовава Плевнелиев. 
 
Българският президент е дал интервю, след като е посетил среща на високо равнищена девет източноевропейски страни членки на НАТО в Букурещ. На нея лидерите са изразили притесненията си, че „обстановката в областта на сигурността се влошава” в резултат на „агресивното и непредсказуемо” поведение на Русия, отбелязва вестникът. 

 
Плевнелиев обвинява руския президент Владимир Путин за организирането на кибератаки срещу сайтовете на Министерския съвет, НС и Централната избирателна комисия. 

Българският президент добавя, че руската армия все по-често навлиза във въздушната "зона за сигурност" над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчертава още президентът. 

"Всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия", подчертава Плевнелиев. Според него ЕС трябва да събере всички страни на масата за преговори, защото ЕС е най-засегнат от тази криза и не трябва да им позволява да се оттеглят, докато не се постигне мирно и балансирано решение. 

В интервюто си Плевнелиев критикува и европейските страни, които според него усложняват кризата, като не регистрират бежанци. Само България и Германия действат в съответствие със споразуменията от Дъблин, но не и Гърция, Италия, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия, посочва той. 

Стриктната българска политика накара бежанците да избягват страната, заявява Плевнелиев. България е приела 40 000 бежанци и очаква още 20 000 до края на годината. "Всички трябва да спазват правилата, а не да прехвърлят бежанци до следващата граница", допълни още той.

Подкрепи Economic.bg