Русия празнува Деня на Военноморския флот

На парада бяха показани за първи път безекипажен роботизиран катер и уникалният разузнавателен хеликоптер Ка-31Р

Русия празнува Деня на Военноморския флот

Снимка: Pixabay

Кораби и катери, участващи във военно-морския парад в чест на Дните на Военноморския флот (ВМФ) в Русия, потеглиха по река Нева в центъра на Санкт Петербург, предаде ТАСС. Парадът бе открит от противодиверсионни катери, издигнали руското знаме, флага на въоръжените сили и Андреевския флаг (руският военноморски флаг - бел. ред.).

След тях се появи десантният катер Д-67 с копие на лодката на Петър Първи на борда.

Сред корабите, преминали по Нева в празничен строй, за първи път беше и безекипажен роботизиран катер, базиран на миночистача от ново поколение по проекта 12700 "Александър Обухов". Той е част от състава на противоминните средства на кораба.

Парадът приключи с участието на авиацията на ВМФ на Русия. Начело на въздушния парад за първи път се появи и уникалният разузнавателен хеликоптер Ка-31Р.

В главния парад в Санкт Петербург, посветен на Дните на военноморския флот на Русия, участват 4000 военни и 39 бойни кораби и плавателни съдове.

Руският президент Владимир Путин отбеляза приноса на флота в борбата с тероризма и осигуряване на стратегическия паритет. В речта си на военноморския парад той изтъкна, че всекидневно интересите на Русия в световните океани се защитават от десетки кораби и подводници.

Днес, 29 юли, паради се проведоха във Владивосток, Петропавловск-Камчатски, Архангелск, Астрахан и Севастопол, където присъстваше премиерът Дмитрий Медведев.

Коментари: 0