Русия продаде още 20% от „Роснефт“

Катар и Glencore стават основни акционери в нефтената компания

Русия продаде още 20% от „Роснефт“
Руското правителство продаде 19.5% от най-големия си производител на петрол „Роснефт“ за 10.2 млрд. евро. Купувачи са Държавният инвестиционен фонд на Катар и базирания в Швейцария търговец на суровини Glencore. Сделката бе обявена лично от руския президент Владимир Путин по държавната телевизия.

Продажбата изглежда изненадваща заради продължаващите санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз и САЩ, пише Bloomberg.

В консорциума, който придобива акциите, катарците и Glencore ще имат по 50%, т.е. ефективно всеки ще контролира по 9.75%. Новите акционери ще са трети по големина в нефтената компания. След продажбата държавната "Роснефтегаз" ще притежава 50% от капитала, а британската BP – 19.75%.

"Надявам се, че влизането им в ръководните органи ще подобри корпоративните процедури, прозрачността и в крайна сметка ще доведе до ръст на капитализацията", каза ръководителят на компанията Игор Сечин.

На Русия й се налага да разпродава държавни активи заради недостига на средства в бюджета. Това пък е следствие от ниските цени на петрола, които се задържаха твърдо около 50 долара за барел през последната година.

"Какво мога да кажа? Супер сделка и много изненадваща", каза Андрей Полишчук, анализатор в Raiffeisen Bank в Москва. "Това е добър сигнал за инвеститорите в „Роснефт“, тъй като Сечин е успял да намери инвеститори и компанията ще избегне огромните разходи за обратно изкупуване на акции“, добавя той.
Коментари: 0