Руски самолети отново нарушават въздушното ни пространство

Ще има предсрочни избори, ако не спечелим президентските, заяви Борисов

Руски самолети отново нарушават въздушното ни пространство

Отново руски самолети започнаха да нарушават въздушното ни пространство. Това заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обясни, че реакцията на България е да следва плана на НАТО – вдига двойки изстребители, които да прихващат руските. „Все по-тревожно става в Черно море. Напрежението между великите сили става нетърпимо“, коментира министър-председателят.

Относно състоянието по границите ни Борисов отбеляза, че ситуацията е много по-тежка и по-драматична. Той коментира, че всеки ден в страната се движат бежанци и контролируемо, и неконтролируемо. „Залавяме по 150 бежанци дневно. Сега предислоцираме охраната в такива места, където няма ограда“, добави министър-председателят. Премиерът обясни, че споразумението с ЕС за бежанците не се изпълнява от Турция и камъка на раздора е бил най-важното за ЕС – антитерористичният закон. „Намираме се в петоъгълен триъгълник, по-сложен от Бермудския“, коментира още Борисов, като сред конфликтите визира този в Украйна, проблемите в Македония, превратът в Турция и напрежението в Сърбия.

Във връзка с идеята на премиера за демилитаризация на Черно море той коментира, че тя може да стане възможна единствено по линия на НАТО, съседните страни и Русия. „Искам Черно море да е зона на транспортни коридори, добив на нефт и газ, туризъм. Кой не го иска?“, попита Борисов.

За преврата в Турция премиерът заяви: „Нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света. Ако трябва да съм гадател или оракул, хороскопът на света е лош. Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е, срещу когото и да било. Не е правилно“. Той добави, че стрелбата по цивилни е неприемлива за никого.

 

„Всички в ЕС са разтревожени. Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, но с нашата политика и поведения трябва да запазим баланса, въпреки арестите на учители, учени. Ние не го разбираме и няма как да си го представим в България. Трябва да осигурим това, Турция да спази своя ангажимент, за да не ни залеят бежанците. Това извънредно положение в Турция, с много тежки последствия, не може да не се отрази на България“, допълни Борисов.

За предстоящите президентски избори министър-председателят посочи, че избраната кандидатура трябва да бъде обединител на нацията и да бъде подкрепен от всички. Той добави, че тези избори ще покажат дали ГЕРБ има вот на доверие. „Ако нашият кандидат не стане издигнат, подкрепен, ще се откажем от мандат. Това означава, че ще има политическа сила, която е по-силна от нас. Ние няма да се връщаме във времето на Станишев“, категоричен бе Борисов. Той уточни, че в зависимост от резултатите от изборите ще бъде направен още по-добър кабинет, дори може да има смяна на министри, за да се усили последната година от мандата на управление.

Коментари: 0