С широки пръсти партиите отварят бюджетната „кутия на Пандора“

„Има такъв народ“ поставят изрични условия за подкрепа на актуализацията на Бюджет 2021

С широки пръсти партиите отварят бюджетната „кутия на Пандора“

Снимка: БТА

2468 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Парламентарно представените партии готвят свои предложения за още харчове, които ще внесат между двете четения на актуализацията на бюджета. От най-голямата политическа сила в 46-ото Народно събрание – „Има такъв народ“, заявиха, че ще подкрепят окончателната ревизия на бюджетната рамка, но само в случай че бъдат взети предвид и техните поправки. Гласуването на първо четене на законопроекта остана за петък.

Депутатът от ИТН Пламен Данаилов, предложен за финансов министър във втория проектокабинет на формацията, обясни, че част от идеите са свързани с осигуряване на повече пари за ваучери за храна, допълнителна помощ за военноинвалидите и други.

По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса, считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, по-ефективни и целенасочени мерки към пряко засегнатите от COVID вълната бизнеси.“

От ГЕРБ изразиха критики към предложението за актуализация и се усъмниха, че очакваните средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще постъпят в Българя тази година.

„За второ гласуване ще направим необходимите от нас предложения, без да ангажираме едно следващо редовно правителство“, коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Друг бивш финансов министър и настоящ депутат от ДПС – Петър Чобанов, посочи, че е било ясно още с приемането на Закона за бюджет 2021, че ще се наложи актуализация. Той също изрази резерви към актуализацията, като според него има предизборен характер, но и на пръв поглед има размита отговорност. По думите му ревизията отваря „кутията на Пандора“ заради предложенията на всички партии.

Актуализацията е рискован ход. Тя може да наруши фискалната стабилност“, отбеляза Чобанов.

БСП очаквано готвят за внасяне между двете четения на законопроекта предложения за сериозно увеличение на разходите в социалната сфера. Според заявките на депутата Румен Гечев левицата планира допълнителни разходи около 100 млн. лв. за общините

с конкретни разчети и в това число за намиращите се от години в тежко състояние общински болници. Този трансфер към общините е абсолютно необходим“, коментира Гечев.

Депутатът заяви, че БСП ще предложи по 250 лв. за началото на учебната година за бедни семейства, което според разчетите на партията ще помогне на 120 хил. деца. Гечев посочи, че според него служебният финансов министър Асен Василев е подценил приходите от акцизи, които ще постъпят в хазната тази година – с около 500 млн. лв., тъй като цената на петрола е нагоре, както и търсенето в страната.

От „Демократична България“ обясниха, че ще направят предложения за по-голяма прецизност при изразходването на средствата като възможности за извършване на разходи и ще искат да извлекат информация за ефектите, „така че да спечели обществото от всеки един похарчен лев“.

Градската десница предлага, освен регистъра кой получава пари по схемата „60/40“, да бъде създаден и сходен такъв за кандидатстващите по мярката, „така че още два месеца преди плащането да се видят компаниите и претенциите им“.

Депутатът от ДБ Мартин Димитров призова държавата да си прибере и капитала от 50 млн. лв. от създадената от ГЕРБ Държавна петролна компания. „Демократична България“ вече внесе в парламента законопроект за закриването на структурата, която трябва да създава държавни бензиностанции.

От ИБГНИ пък предлагат по-големи разходи за културния сектор.

Финансовият министър Василев се обърна към депутатите с думите: 

политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова ви се плащат заплати, затова са ви избрали гражданите.“

Изказването му от парламентарната трибуна дойде в отговор на въпрос на Ананиев за това кой ще носи политическата отговорност за актуализацията на бюджета.

Припомняме, че тя предвижда сериозно увеличение на разходите, но с по-голям ръст на приходите, т.е. се очаква дефицитът да бъде намален. Документът е изготвен при очаквания за 3.9% икономически растеж тази година и 3.3% инфлация.

Подкрепи Economic.bg