САЩ санкционират българи за корупция, докато ЕС ги финансира

Ходът на Щатите разкрива неспособността на Блока да контролира собствения си двор

Позиция на Politico:

САЩ санкционират българи за корупция, докато ЕС ги финансира

Снимка: Красимир Свраков

2147 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Американски санкции срещу българи

Съединените американски щати санкционираха няколко български олигарси за корупция в сряда, докато ЕС изобщо не успява да се изправи срещу спираловидната криза при върховенството на закона в България. Това е позицията на европейското реномирано издание Politico. Медията посочва, че необичайно широкообхватната стъпка на САЩ е истинско смущение за Европейския съюз, тъй като разкрива неспособността на Блока да контролира собствения си двор. Множеството корупционни скандали често са свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси.

Пример е Александър Манолев, който бе уличен от журналистически разследвания в злоупотреба с европейски пари при къщи за гости, но въпреки това органите на Европейския съюз не откриха нищо нередно. Сега Манолев е в санкционния списък на САЩ, обвинен в "тежка корупция".

„Съединените щати застават с всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават отчетността на корумпираните длъжностни лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции в България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа Гацки.

За разлика от тази позиция, ЕС очевидно избра да не застане до българите, борещи се с корупцията, а до управляващите, част от тази корупция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срива на върховенството на закона в България през последните години и безпрецедентното потъване на свободата на медиите. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната през по-голямата част от последното десетилетие, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и никога не бе порицаван заради съдебните провали на страната си, посочва Politico.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на разгръщащите се скандали през последната година разкри как олигархичната мафия ефективно е завладяла държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите, заявява още изданието.

Най-високопоставеният магнат, който е санкциониран, е Делян Пеевски – противоречив медиен бизнесмен и бивш депутат. Той е част от Движението за права и свободи, член на либералната група „Обнови Европа“. ДПС и днес потвърди, че застава зад Пеевски.

САЩ санкционираха и Васил Божков, един от най-богатите граждани в България, и Илко Желязков, който в момента служи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства - както и 64 компании, свързани с тях, прекъсвайки достъпа им до американската финансова система.

Паралелно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в още по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бившият заместник-министър от ГЕРБ Александър Манолев.

Големият въпрос по думите на българският представител в Европейския парламент Елена Йончева е кои са корумпирали. В обяснението си Министерството на финансите на САЩ казва, че Божков е

подкупил правителствени служители на няколко пъти“, включително „настоящ политически лидер“.

Коментари: 0