САЩ забраниха космическите полети на Virgin Galactic

Федералното управление по авиация разследва полета на Ричард Брансън заради отклонение от курса на космическия кораб

САЩ забраниха космическите полети на Virgin Galactic

Снимка: БТА

5538 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Компанията Virgin Galactic, чийто основател е Ричард Брансън, няма да може да осъществява полети в космоса за известно време. Федералното управление по авиация (FAA) на САЩ ги забрани, докато не приключи разследване за предполагаема злополука по време на полета през юли, в който участва и самият Брансън, съобщава Associated Press.

През юли Брансън и още петима души осъществиха исторически полет, достигайки височина от около 86 км над пустинята в Ню Мексико и пробивайки в ниската част на космическото пространство.

Според FAA обаче при полета на Брансън, курсът е бил променен при спускането на екипа към пистата. Така те са излезли извън зоната, наблюдавана от авиодиспечерите. Virgin Galactic призна, че космическият кораб на компанията е излязъл от защитеното въздушно пространство за 1 минута и 47 секунди. Причината за това бил вятърът, който променил курса. От компанията отричат да са застрашили обществото и да е имало опасност за екипажа.

Само преди седмици компанията обяви, че възнамерява нов подобен полет до ръба на космоса, но този път на борда ще бъдат трима италиански изследователи.

 

Подкрепи Economic.bg