Саркози иска отмяна на Brexit

Ако стане държавен глава, той ще настоява пред Германия за нов договор за ЕС

Саркози иска отмяна на Brexit
Бившият френски президент Никола Саркози, който отново е кандидат за поста от дясната партия "Републиканците", ще предложи на Великобритания шанс да отмени вота си за излизане от ЕС, като договори с Германия нов договор за съюза. Това ще се случи, при условие, че той спечели изборите през 2017 г., пише вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. 

По думите на Саркози новият договор ще се фокусира върху реформиране на Шенгенското пространство за свободно движение, ограничаване на правомощията на Европейската комисия, както и по-тясно интегриране на еврозоната и спиране на преговорите за членство с Турция.

Саркози заяви, че ако бъде избран, още в деня след втория тур на президентските избори ще отлети за Берлин с проект за нов договор, за да получи подкрепата на канцлера Ангела Меркел. А на следващия ден - 8 май, ще отпътува за Лондон.

"Ще кажа на британците - излязохте от ЕС, но сега имаме нов договор на масата за преговори, така че имате възможност да гласувате отново.Този път обаче не за старата Европа, а за новата Европа. Искате ли да останете? Ако е "да", толкова по-добре. Защото не мога да приема да загубим втората по големина европейска икономика, докато преговаряме с Турция за нейно членство в ЕС. А ако отново е "не", значи е "не". Или сте вътре, или сте вън", заяви Саркози пред бизнес лидери в Париж.

На 23 юни Великобритания гласува на референдум да излезе от ЕС, а новият й премиер Тереза Мей засега повтаря, че официалното известие за развода няма да бъде пратено преди края на годината. Някои нейни сътрудници намекват, че тя възнамерява да задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г.

След шокиращия резултат от британския референдум Саркози заяви, че иска нов договор на ЕС и преустановяване на присъединителните преговори на Турция с ЕС.

"Може би е време да се каже на Турция, че мястото й е в Азия", заяви Саркози. 

Нов договор е единственото решение за неутрализиране на силите противници на ЕС, подобни на Националния фронт, които набират сила из целия континент, добави той.

"Всеки в Европа се дразни, когато Франция и Германия сключват сделки, но когато не го правят, всеки се тревожи. И не ми казвайте, че преговорите за такъв договор щели да са сложни. Имам голям опит в договарянето на споразумения. Най-лошото би било да не правим нищо", подчерта бившият президент. 

Саркози, който бе държавен глава от 2007 до 2012 г., се надява да се завърне в Елисейския дворец, след като през 2012 г. изгуби от вече силно непопулярния президент социалист Франсоа Оланд.

Коментари: 0