САЩ публикува „Кремълския списък“ със 114 политици

В него влизат и 96 олигарси от Русия

САЩ публикува „Кремълския списък“ със 114 политици
1896 ~ 1 мин. четене
Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време дългоочаквания "Кремълски списък" със 114 политици и 96 олигарси от Русия, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това не означава автоматично налагане на санкции на тези хора.

Неофициално наричаният "Списъкът Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури. В него попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 млрд. долара. Списъкът бе съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година за наказване на Русия за предполагаемата й намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва АП.

Правителството на Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера.Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Той е наричан неофициално "списъка Путин".

Сред руските политици в него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Путин Антон Вайно и помощника на президента Владислав Сурков. Като олигарси са включени шефовете на Газпром Алексей Милер, на Лукойл Вагит Алекперов, създателят на "Лаборатория Касперски" Евгений Касперски и крупни бизнесмени като Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, братята Аркадий и Борис Ротенберг, както и Генадий Тимченко.

ТАСС нарича списъка "кремълски доклад". САЩ не налагат никакви ограничени и забрани на хората, попаднали в него.
Коментари: 0