САЩ разреши ирландското говеждо 15 г. след \"луда крава\"

Страната е първата в ЕС с отпаднала забрана, което ще позволи доставки за между 50 и 100 млн. евро през тази година

САЩ разреши ирландското говеждо 15 г. след \

Снимка: cows.ie

Автор: Стилиян Гребеничарски

Съединените щати вдигнаха забраната за внос на говеждо месо от Ирландия, съобщи ирландското Министерство на земеделието. Ограничението бе наложено преди повече от 15 години, след разпространението на болестта луда крава в Европа.

Ирландия е първата страна от Стария континент, за която забраната е отменена. Тя е шестият най-голям производител и трети най-голям износител в Европа. В същото време САЩ е най-големият потребител на суровината в глобален план.

Цената на говеждото в САЩ се повиши до рекордно равнище през изминалата година, след като сушата и поскъпването на фуражите доведоха до най-слабата продукция на животновъдите от 1951 г. насам. Недостигът направи американското говеждо по-скъпо от това в повечето европейски производителки. През юли, август и септември суровината поскъпна съответно с 13,3; 13,8 и 5,2% до около 2,72 долара за паунд (около 450 гр.).

„Щатският пазар е огромен, имайки предвид търсенето за висококачествено месо от пасищно отглеждани говеда. Ирландия има предимството да стъпи първа на него”, коментира в официално съобщение земеделският министър Саймън Ковиний.

В Съединените щати са внесени 1,09 млрд. килограма говеждо за първите 10 месеца на 2014 г. Това е с една четвърт повече от регистрираните количества за същия период на 2013 г. Най-голям е бил вносът от Австралия, следван от Нова Зеландия и Канада.

За тази година прогнозите са, че Ирландия може да осигури суровина за между 50 и 100 млн. евро, а оценките са, че потенциалът е много по-голям. Продукцията на страната за 2013 г. е била 517 840 тона, което съставлява 7,1% от общото за Европейския съюз.

Спонгиформната енцефалопатия или „луда крава” е заразно заболяване, което засяга мозъка на говедата. Консумирането на месо от заразени животни бе свързано с развитието на нелечимата болест на Кройцфелд-Якоб, която унищожава меката тъкан на мозъка. Заболяването бе открито и в щатски ферми през 2003 и 2012 г., а някои страни като Япония и Южна Корея забраниха вноса на американско говеждо.

Коментари: 0