САЩ се канят да ударят Франция с мита върху емблематични стоки

Повод е предстоящият нов дигитален данък във Франция от 2020 г.

САЩ се канят да ударят Франция с мита върху емблематични стоки

Снимка: БТА

Съединените щати възнамеряват да наложат тарифи за френски стоки като ответна мярка срещу налагането на нов цифров данък в европейската страна, насочен срещу интернет гиганти като Facebook и Google. 

Очаква се с мита до 100% да бъдат обложени френски продукти за около 2.4 млрд. долара. В предложения списък са включени десетки продукти, включително сирена, козметични продукти, пенливо вино и порцеланова посуда, уточнява CNN. 

Предложението е подложено на обществено обсъждане до началото на януари. Ако стъпката бъде предприета, тя може да доведе до по-нататъшни стълкновения между САЩ и други страни от Европейския съюз (ЕС). 

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция за първи път през юли с „реципрочни действия“, ако страната придвижи данъка си върху цифровите услуги. През лятото властта в Париж реши да наложи 3% дигитален данък от началото на 2020 г., който ще удари големите щатски технологични играчи. 

Спорът тогава се разрази непосредствено преди срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция, където президентите Тръмп и Макрон разговаряха по въпроса и се съгласиха да помогнат за сключването на ново глобално споразумение за данъчното облагане. Европейската страна каза, че ще въведе своя нов налог идния януари, но ще го премахне, когато бъдат модернизирани международните правила. 

Коментари: 0