САЩ вече са производител №1 на петрол в света

Причината - шистовият бум

САЩ вече са производител №1 на петрол в света
4256 ~ 1 мин. четене
Русия и Саудитска Арабия са детронирани, а Америка се върна на трона в петролния свят. За първи път от 1973 г. насам Съединените щати са най-големият производител на суров петрол в света, според предварителните оценки, публикувани в сряда от министерството на енергетиката, съобщава Си Ен Ен.

Данните показват как американският бум на шистови залежи преоформя глобалния енергиен пейзаж. Американското производство на петрол се е увеличило повече от два пъти през последното десетилетие.

"Това е исторически момент и напомняне: Никога не залагайте срещу американската петролна индустрия", коментира Боб Макнали, президент на консултантската фирма Rapidan Energy Group.

Тексас е епицентърът на шистовия бум. Производството в Западен Тексас се е увеличило толкова, че през февруари Съединените щати изпреварват Саудитска Арабия за първи път за повече от две десетилетия, според Американската енергийна информационна администрация.

Американското производство продължава да расте през юни и август, достигайки близо 11 милиона барела на ден. Това извежда Съединените щати пред Русия за първи път от февруари 1999 г.

Очаква се САЩ да не отстъпят короната си скоро. Енергийните власти очакват производството на петрол в страната да остане преди това в Русия и Саудитска Арабия и през 2019 г.
Подкрепи Economic.bg