Сделката между Boeing и Embraer пропадна

Американският гигант искаше да купи 80% от дивизията за търговски самолети на бразилския си конкурент

Сделката между Boeing и Embraer пропадна

Снимка: Wikipedia

1928 ~ 1 мин. четене

Boeing Co е отменил сделката за закупуване на дивизията за търговски самолети на Embraer на стойност 4.2 млрд. долара, съобщава Reuters. В изявлението на американския авиопроизводител се посочва, че бразилският му конкурент не е успял да изпълни определени условия за сключването на сделката, въпреки че не уточнява кои от тях.

Embraer е отказал коментар.

Крайният срок за приключване сделката беше до полунощ на 24 април, а самият процес по договаряне на параметрите продължи близо две години. През юли 2018 г. Boeing се съгласи да закупи 80% от дивизията за търговски самолети на Embraer, за да предизвика директно Airbus на пазара за средни въздухоплавателни средства до 150 места.

По това време бразилската компанията защитаваше продажбата агресивно, казвайки, че тя е от решаващо значение за самото съществуване на компанията в бъдеще.

„Като се има предвид настоящата икономическа реалност на световния авиационен пазар, може да се види, че операцията с Boeing е не само полезна само за Embraer, но е от решаващо значение за оцеляването на компанията“, заявиха адвокатите на Embraer миналата година.

Embraer също се опита да раздели своя търговски джет бизнес, за да го подготви за поглъщането на Boeing. В началото на годината тя заплати разходите на всички свои служители да вземат две седмици платен отпуск, за да се справят с решаването на този казус.

Подкрепи Economic.bg