Северна Корея съобщи за „честни“ разговори с президента на Южна Корея

Вчера Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е отправила покана за среща от високо равнище с южнокорейския президент

Северна Корея съобщи за „честни“ разговори с президента на Южна Корея

Снимка: БТА

Държавната информационна агенция на Северна Корея КЦТА съобщи днес, че делегацията на Пхенян за Зимната олимпиада е провела "откровени и честни" разговори с южнокорейския президент Мун Дже-ин, но не спомена, че Северът му е предал покана за среща на високо равнище в Пхенян, предаде Ройтерс. 
Днес приключва посещението на високопоставената севернокорейска делегация в Южна Корея. 

Визитата й бе посрещната положително и бе следена с интерес от южнокорейците, но не разсея скептицизма по въпроса дали Северът е искрен, когато говори за подобряване на двустранните отношения, отбелязва Ройтерс. Ако се стигне до междукорейска среща на високо равнище, това ще е голям успех за Мун Дже-ин, който настоява за дипломатическо решение на конфликта около ядрената и ракетната програма на Пхенян. 

В съобщението на КЦТА се посочва, че вчера Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, се е срещнала с южнокорейския президент, предала му е писмо от брат си и го е запознала с "намеренията" му. Агенцията не дава обаче никакви подробности. 

Южнокорейски официални лица съобщиха след срещата, че Мун е бил поканен в Пхенян за разговори с Ким Чен-ун. 

Ако се стигне до такава среща, тя ще бъде втората между лидери на двете Кореи от 2007 г. Южнокорейският президент и сестрата на севернокорейския лидер ще имат още една възможност да разговарят днес, когато ще присъстват в Сеул на втория и заключителен концерт на севернокорейския ансамбъл, поканен по случай Зимните игри. 

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който отпътува от Южна Корея за Вашингтон, заяви пред журналисти, че САЩ, Южна Корея и Япония са единодушни, че Северна Корея трябва да продължи да бъде изолирана - икономически и дипломатически, докато не се откаже от ядрената си програма. 

Представител на Белия дом каза, че Мун не е обсъждал вчера с Пенс поканата на Северна Корея. Южнокорейският президент обаче е дал ясно да се разбере, че никой няма да обмисля дори да намалява натиска върху Пхенян, докато той не започне да предприема реални стъпки за премахване на ядрените оръжия. 
Коментари: 0