Северна Корея заплаши Южна Корея с война

Напрежението в региона продължава да нараства

Северна Корея заплаши Южна Корея с война
4133 ~ 1 мин. четене

Северна Корея отправи предупреждение за война към Южна Корея. Това стана, докато южната й съседка продължаваше да излъчва пропаганда против Пхенян по границата между двете съперничещи си държави в отговор на предполагаемия четвърти ядрен опит на Севера, предаде AP.

В реч пред огромно множество, събрало се на пхенянския площад Ким Ир-сен, секретарят на Корейската трудова партия Ким Кхи-нам заяви, че излъчванията, както и разговорите между Вашингтон и Сеул за възможно разполагане в Южна Корея на модерни американски бойни самолети, способни да носят ядрени бомби, са тласнали Корейския полуостров към ръба на войната.

Съперниците на Пхенян завиждат заради успешно изпитаната от Севера водородна бомба, каза Ким в изявление, което бе излъчено снощи по севернокорейската държавна телевизия.

Китайското министерство на външните работи призова Сеул да запази възможността за начало на диалог с Пхенян в най-скоро време. Китайският министър на външните работи Ван И и южнокорейският му колега са обсъдили по телефона ситуацията на Корейския полуостров във връзка с ядреното изпитание на КНДР, съобщиха китайските медии, цитирани от ТАСС.

Япония и Великобритания заявиха, че международната общност трябва да даде твърд и бърз отговор, след обявеното от Северна Корея успешно изпитание на термоядрено устройство, предаде Reuters.

Въпросът за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров може да бъде включен в дневния ред на майската среща на върха на Г-7 в Япония. Намерение за това е изразил японският премиер Шиндзо Абе, предаде японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Подкрепи Economic.bg