Шотландия ще плати разноските на европейците да останат след Brexit

Вторият референдум за независимост от Обединеното кралство остава в очакване на Brexit, заяви премиерът Никола Стърджън

Шотландия ще плати разноските на европейците да останат след Brexit

Снимка: Twitter

5114 ~ 3 мин. четене
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви плановете си да покрие всички разходи, които гражданите на ЕС ще имат, за да получат уреден статут след Brexit през 2019 г. Тя ще се ангажира да проучи "всички възможности" за осигуряване на статута на гражданите на ЕС в страната, пише Herald Scotland.

Това включва покриване на разходите, които биха могли да бъдат начислени на всички работници от публичния сектор, за да останат в Обединеното кралство в резултат на напускането на ЕС.

В изказване по време на конференция на Шотландската национална партия Стърджън каза: "Гражданите на ЕС са живели тук и са част от нашата общност. Те допринасят за нашата икономика, работят в нашите университети, учат в нашите училища и работят в нашата здравна служба.” По думите й гражданите на ЕС имат огромен принос и „трябва да признаем това”.

Преди време британският премиер Тереза ​​Май каза, че след Brexit на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде предложен нов "уреден статут". Въпреки това всички ще трябва да кандидатстват за специална лична карта, която им дава правото да живеят във Великобритания. Източник от британското посолство e коментирал пред Sunday Herald, че таксата се очаква да бъде подобна на таксата за британски паспорт, който в момента е 72.50 британски лири. Стърджън обеща, че ако правителството на Обединеното кралство вземе решение за това изискване, публични органи на Шотландия ще поемат разходите.

Тя обясни, че 18 месеца след решението за Brexit, много от гражданите на ЕС все още нямат отговорите, които търсят относно своето бъдеще. "В резултат на това някои избират да напуснат, а други вече не желаят да идват тук. Това е позор”, добавя министърът.

"Правителството на Обединеното кралство трябва да гарантира правата на гражданите и да направи процеса за пребиваване тук възможно най-лесен и достъпен", смята Стърджън.

В речта си шотландският лидер добави, че въпросът за провеждане на втори референдум за независимостта на Шотландия се отлага, докато не станат известни условията за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

"Аз няма да правя бъдещи планове и да давам срокове докато условията по Brexit не стават все по-ясни, докато не видим какво ще означава всичко това за Шотландия. Ние ще помислим отново за референдум, когато ще имаме повече яснота" - каза тя.

Ръководителят на Националната партия на Шотландия отново се противопостави на плановете на Лондон да се оттегли от единния европейски пазар след Brexit. "Оттеглянето от единния пазар ще бъде акт на грандиозна глупост за Великобритания", отбелязва шотландският политик.

През март тази година Стърджън обяви необходимостта от провеждане на референдум за независимостта на региона между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г., т.е. преди изтеглянето на Великобритания от Европейския съюз. По-късно тя успя да набере подкрепата на шотландския парламент по този въпрос. Сериозните планове на Стърджън обаче бяха повлияни от резултатите от предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни 2017 г.. На тях Шотландската национална партия, въпреки че остана най-популярната в региона, загуби 21 от 56 места в Камарата на общините. Анализаторите пряко свързаха този резултат с активната агитация на Стърджън за втори референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство.

Първият референдум за независимостта на Шотландия се проведе през 2014 г. Победата в него (в съотношение 55% срещу 45%) бе спечелена от поддръжниците на Съюза между Единбург и Лондон.

Подкрепи Economic.bg