Ще заложим 2% дефицит в бюджета за догодина

Около 50 хил. души работят без трудови договори, над 50% от туризма е в сивия сектор

Ще заложим 2% дефицит в бюджета за догодина

Не искам да оставам в историята като министър, който трупа дългове. Трябва да харчим, колкото изкарваме, каза финансовият министър Владислав Горанов във Варна по време на националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще“, организирана от КРИБ и КНСБ. 

„Тази година дефицитът е 3%, а догодина ще заложим 2%“, допълни още Горанов. Според него по-малко дългове означават по-малка икономическа и политическа зависимост отвън, както и по-устойчива данъчна политика вътре. „Вярвам, че относително ниските данъци са предимство“, каза финансовият министър.

Той изрази съжаление, че България е на доста челни позиции в класацията на сивата икономика. Според Горанов има различни методи за изчисляване на нивата й, като според повечето от тях страната ни излиза на незавидното второ място в ЕС, след Румъния.

Сред най-засегнатите сектори са продажбите на дребно, както и туризма при лош сезон. „Със сигурност в туризма има доста резерви и изкушенията за работа в сивата икономика са голям проблем”, заяви още Горанов. Той изрази надежда, че тези проблеми ще бъдат урегулирани и решени в бъдеще. 

По отношението на битката срещу сивата икономика той припомни, че всяка сряда преди заседание на Министерския съвет има съвещание в ограничен формат на главния прокурор, министъра на финансите и ръководителите на всички структури в държавата, за да се координират общите действия. Това е увеличило приходите за фиска за последните 9 месеца с 1.6 млрд лв. повече в сравнение с миналата година.  

Според националната статистика между 1.8% и 2.1% са заетите работници без трудови договори или това са около 45-50 хил. души, отчете социалният министър Ивайло Калфин. Най-често в сивия сектор са засечени липсата на трудови договори, намалено работно време, неплащане на извънреден труд и други.

Начинът за контрол е чрез Главна инспекция по труда, която е извършила 35 хил. проверки и е хванала 155 хил. нарушения досега. „Трябва да създадем такива условия, за да няма интерес от сива икономика“, каза Калфин и даде пример с дневните договори. Само за 2 месеца има сключени над 66 хил. еднодневни трудови договори.

Туризмът формира над 13% от БВП припомни министърът на туризма Николина Ангелкова. За седемте месеца на годината приходите от международен туризъм са над 3 млрд. лв. „Колко ли биха постъпили, ако целият сектор е на светло“, попита риторично тя.

„Над 50% от бранша е в сивия сектор“, припомни Ангелкова и заяви: „Колкото повече „изсветлим“ бранша, толкова повече пари ще има за реклама и за инфраструктура, а голяма част от приходите от националните курорти ще се инвестират пак в тях“.

„Общините се присъединяват към тази битка за честна игра“, увери изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя посочи, че има общини с 40, 50, 70% безработица, готови да преглътнат, какъвто и да е „бизнес“ само и само да наемат работна ръка.

Другият проблем на общините са обществените поръчки, в които фирми печелят с фиктивно ниски цени, а след това при проверките следват финансови корекции за милиони левове. 

Коментари: 0