Сирни заговезни е

На този ден искаме прошка за греховете си

Сирни заговезни е

Снимка: БГНЕС

3929 ~ 1 мин. четене

Днес, седем седмици преди Великден, православната църква отбелязва Сирни заговезни или „Прошка“. Според поверието на този ден се прогонват злите духове, а хората пречистват душите си за да посрещнат Възкресение Христово.

По традиция, по-младите целуват ръка искат опрощение на греховете си от по-възрастните и на свой ред това бива поискано от тях. Единствените блажни ястия, които се поставят на трапезата са млечните и яйчени. Приготвят се баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва. Интерес, особено за децата, предизвикава обичаят „хамкане“, при който най-възрастният мъж във фамилията завързва за червен конец на тавана парче халва и варено яйце, завърта го и останалите трябва да го хване с уста, което се вярва, че ще донесе здраве през годината.

Празничните традиции вплитат и някои езически ритуали, а огънят заема важно място в тях. Стопаните палят факли от слама и ги завъртат около главите си, за да прогонят бълхите от дома. Палят се огньове (клади, а празникът се нарича още „Поклади“), а жарта се прескача за здраве. Кукери пък прогонват злите духове.    Подкрепи Economic.bg