Скок на минималната заплата сега може да доведе до нови съкращения

Бизнесът се намира в сложна ситуация, а синдикатите настояват за увеличение на МРЗ, въпреки че такова не е заложено в средносрочната прогноза на страната

Скок на минималната заплата сега може да доведе до нови съкращения

Снимка: Twenty20

4244 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Въпросът за увеличаването на минималната работна заплата отново излезе на дневен ред. Тази седмица социалният министър Гълъб Донев разкри, че ведомството прави разчети за това дали е възможна подобна стъпка, въпреки че в средносрочната прогноза на страната няма заложена такава мярка. Синдикатите обаче настояват тя да се увеличи със 17.5% до 764 лв., като предложението идва на фона на драстичното поскъпване на цените на тока за бизнеса и несигурната ситуация около пандемията и опасността от нов локдаун.

Ако увеличим разходите за МРЗ, разходите на бизнеса за производство ще надхвърлят приходите. Единственият ефект ще е по-висока безработица и съкращения, като на първия етап се съкращават неквалифицираните кадри, т.е. тези, които взимат минималната заплата“, коментира Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара в ефира Nova.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обаче е категорична, че увеличаването на МРЗ няма да доведе до ръст на безработицата и доказателство за това може да бъде намерено в историческата статистика досега. Тя все пак призна, че натиск върху някои бизнеси ще има.

Но относно високата цена на тока, Григорова коментира, че най-потърпевшите от нея са високо интензивните производства, които в повечето случаи са износители. В този ред на мисли получават „западни цени за българска продукция на български заплати“. Обръщайки внимание на хотелиерите и ресторантьори, които получиха намаление не ДДС по време на пандемията, както и на действието на различни мерки като „60/40“, тя посочи, че:

Това са публични средства, които бяха налети там (в бизнеса, б.р.). Време е и те да върнат нещо към народа, от който всъщност взимат.“

Ножаров обърна внимание на мотивите за вдигане на МРЗ, след като в средносрочната прогноза няма заложено такова нещо.

Ако мотивите са инфлацията, която в този момент не е чак толкова голяма (3.7%), какво се случва при дефлация – тя мотив ли е за сваляне?“

Григорова изтъкна, че категорично няма резон за сваляне на МРЗ, тъй като България и без това трябва да догонва Европа много. За да се доближи до средните нива в Блока, на теория страната трябва да направи много рязко увеличение на минималната заплата до 1000 лв. и след това да продължи поетапно да поддържа ръста – нещо, което всички са единодушни, че е невъзможно.

На въпрос относно един от парадоксите при вдигането на минималната заплата, а именно, че тя почти се уеднаквява със средната и неквалифицираните кадри взимат, колкото някои инженери например, Григорова отбеляза, че проблемът е в това, че останалите заплати не се актуализират.

Според Щерю Ножаров начинът да се догони Европа е чрез вдигане на МРЗ на база повишение на производителността на труда и икономическия растеж. За тази година той е стандартен от 4.1% според БНБ.

Тоест ние нямаме висок икономически растеж, който да е догонващ средноевропейското ниво.“

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg