\"Случаят КТБ\" е най-голямата финансова измама в новата история на България

Така прокуратурата определи дейността на банката, срещу чийто шеф Цветан Василев са повдигнати 146 обвинения

\
Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като определи случая като най-голямата стопанска и обществена финансова измама в новата история на България. 

Според изчисленията, загубите за българската икономика от фалита на банката се равняват на близо 5 млрд. лева. Източените средства са в размер на 2.5 млрд. лв, а други 250 млн. лв. изобщо липсват от касата, стана ясно по време на брифинг. 

По делото са повдигнати обвинения на 18 души, а за основен извършител на престъпленията е посочен бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев. Данните на прокуратурата гласят, че той е ръководел организирана престъпна група. Василев е обвинен за общо 146 престъпления, в това число за длъжностно присвояване в особено големи размери. 
 
Обвинението твърди, че всъщност КТБ не е била банка, а високорисков фонд на лично разположение на Цветан Василев. Наблюдаващият прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев оприличи банката на пирамида.

„Не е смело да се каже, че около 1.5 млрд. лв. са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета. Тук става въпрос за корупция в най-широк смисъл на думата“, коментира той, цитиран от БНТ. Метафорично Гешев окачестви сложността на задачата пред екипа по това дело като „близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната“ и допълни, че делото е уникално по рода си.  

Обвинителният акт е събран в 15 000 страници. Според наблюдаващия прокурор делото е уникално не само заради обема, но и защото никога досега не е имало дело за нанесена щета, съизмерима като процент на брутния вътрешен продукт на цялата държава.

Разследването на схемата сочи, че тя е била разработена от Цветан Василев още през далечната 1994 г., когато той самият е работел в други две търговски банки. Впоследствие е използвал натрупания опит, за да изработи модел, базиран на идеята за източване на банката през кухи фирми. По негова лична преценка на въпросните организации са отпускани необезпечени кредити, които така и не са връщани.

Наред с това той е финансирал политици, журналисти, спортисти и актьори, като е покривал техни лични нужди и проекти. В периода 2013 - 2014 г. Василев е бил единственото физическо лице, управлявало реално и еднолично толкова голям дял от икономиката на страната.

По думите на Гешев, кредитите са одобрявани средно за по-малко от два дни, а в 70% от случаите за нула дни. Редно е да се отбележи, че става дума за суми от порядъка на десетки милиони. 

Изчисленията сочат, че ако схемата не бе рухнала през 2014 г., банката е щяла да фалира по естествен път през 2016 г. В този случай причинените вреди са щели да набъбнат до 10 млрд. лв. 

Според разпространената до медиите информация „БНБ е била благоразположена към КТБ“ и надзора на кредитната институция е „провал“. „Аз твърдя, че БНБ и по-точно обвинените лица, не са си свършили работата и това не е само защото са били нехайни. Още през 2011 г. на тази банка ѝ е бил изяден капитала, и още тогава ако БНБ си беше свършила работата, трябваше да ѝ отнеме лиценза“, коментира Гешев.

В отговор на журналистически въпрос защо никъде не се споменава депутатът Делян Пеевски, Гешев отговоря, че не са открити доказателства той да е свързан със случая.

В момента банкерът Цветан Василев е извън страната и се намира в Сърбия и затова процесът срещу него ще се води задочно. И досега западната ни съседка отказва да съдейства за неговото екстрадиране обратно в родината. 
Коментари: 0