София иска да направи от стари жп линии зелени трасета

Водят се преговори с министерство на транспорта, обяви Йорданка Фандъкова

София иска да направи от стари жп линии зелени трасета

Снимка: Pixabay

2237 ~ 1 мин. четене
Столична община работи по проект, който да превърне стари изоставени жп линии в зелени трасета. Това разкри кметът Йорданка Фандъкова в съобщение в профила си във Facebook.

Един от проектите, по които работим - зелена линия по старата ж.п. линия. Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище. 


Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, написа Фандъкова.

Общината преговаря с държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), за да изгради т.нар. "зелено околовръстно трасе" в София. Предвижда се то да обхване повече от 32 км. Идеята е то да свърже парковете.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg